Toename bijziendheid - myopie

donderdag 14 december 2017

"Forse toename blindheid dreigt" - Myopie (Bijziendheid) 


De kranten staan er de laatste dagen vol mee: Bijziendheid (myopie) op jonge leeftijd geeft een risico op slechtziendheid en blindheid op latere leeftijd.

  • NRC 12-12-2017: “forse toename blindheid dreigt"
  • NOS 12-12-2017: “Advies om bijziend kind te voorkomen: weg van telefoon en naar buiten”
  • Volkskrant 13-12-2017: “Tienduizenden bijziende Nederlanders dreigen komende decennia blind te worden, waarschuwt oogheelkundige"

Kinderen digitaal

Hoe zit het nou eigenlijk?

Mede door het vele nabijwerk (lezen, tablets, telefoons) krijgt het oog een prikkel om te groeien. Een langer oog is een bijziend oog, het scherpe beeld valt niet óp, maar voor het netvlies.

Bij een hogere bijziendheid, hoger dan -6, is er een grote kans op slechtziendheid op latere leeftijd. Het aantal bijziende mensen en met name kinderen is aan het groeien. Hoe jonger je bent als je bijziendheid begint, hoe hoger bijziend je zal worden. 

Wat kan men zelf doen

Er zijn verschillende ‘behandelingen’ om de toename van bijziendheid (myopie) te remmen. Zoals druppels en contactlenzen, maar de eerste stap is veel naar buiten, minimaal 2 uur per dag.

In het Oogzorgcentrum kunnen we je alles vertellen over bijziendheid (myopie) en de verschillende behandelingen. Of je nu al bijziend bent, bijziende kinderen hebt of bang bent dat je kinderen bijziend worden, wij kunnen je informeren. 

Het Oogzorgcentrum schreef onlangs al dit artikel over myopie. 
Nieuwsgierig geworden? Maak online gerust een afspraak of lees hier gerust verder.