Optometrische onderzoeken

Voor de gezondheid van uw ogen is de optometrist  het eerste aanspreekpunt. De optometrist is makkelijk toegankelijk: u kunt er zonder verwijsbrief naar toe. Hij of zij kan u gericht adviseren of indien nodig doorverwijzen naar de oogarts.

Er zijn diverse optometrische onderzoeken mogelijk. Afhankelijk van uw klachten bekijken we samen met u welk onderzoek het meest passend is.

Oogmeting volwassenen

De oogmeting is meer dan een meting voor de meest optimale bril-of lenssterkte, er wordt ook naar de medische kant gekeken. Uw optometrist gaat u eerst een aantal vragen stellen om de algemene- en ooggezondheid goed in kaart te brengen.

Tijdens een oogmeting wordt de gezichtsscherpte (visus) vastgesteld en wordt de sterkte van uw ogen gemeten. Ook bekijkt de optometrist de samenwerking tussen uw ogen. Na de oogmeting krijgt u advies betreft uw zicht.

Oogmeting kinderen v.a. 8 jaar

Bij deze oogmeting bepaalt de optometrist de sterkte van de ogen en adviseert eventueel aanvullende onderzoeken indien nodig. 

De optometrist kan tijdens de oogmeting aan de hand van de klachten alsnog besluiten dat de meting voortgezet moet worden door de orthoptist. Denkt u hierbij aan klachten over dubbelzien of ogen die niet goed lijken samen te werken. De orthoptist zal dan een orthoptisch onderzoek uitvoeren om te beoordelen wat er precies aan de hand is en of er wat aan gedaan kan worden.

Optometrisch onderzoek 

Tijdens het optometrisch onderzoek wordt de gezondheid van uw ogen bepaald. Naast de sterkte bepaling, wordt de oogdruk nauwkeurig gemeten. De ogen krijgen een druppel om de pupillen te vergroten. Zo kan de optometrist het netvlies goed beoordelen. 

Tevens wordt de gezondheid van uw ogen vastgelegd met een OCT (Optical coherence tomography). Een OCT-scan laat de verschillende lagen van het netvlies afzonderlijk van elkaar zien, waarbij er gekeken wordt in de diepere lagen van het oog. De OCT-scan kan ook gebruikt worden bij het constateren en monitoren van de oogzenuwziektes zoals glaucoom

Kortom, we bekijken tijdens dit volledige onderzoek de gehele gezondheid van uw ogen; van de voorkant tot de achterkant van de ogen inclusief het meten van de juiste sterkte. Het verslag van de bevindingen inclusief uw brilrecept krijgt u nadien direct mee naar huis.

Optometrische screening

Tijdens deze screening richt de optometrist zich puur op de gezondheid van de ogen. Dit wordt exact zo uitgevoerd zoals bij het optometrisch onderzoek gedaan wordt. Belangrijk verschil met het optometrisch onderzoek is dat er geen oogmeting wordt gedaan tijdens deze screening. De bevindingen van deze gezondheidsscreening krijgt u uiteraard direct mee.

Oogdrukmeting

Optometristen kunnen de oogdruk meten volgens de ‘gouden standaard ’. Dit is dezelfde manier die de oogarts hanteert in het ziekenhuis. Voordat de oogdrukmeting wordt uitgevoerd wordt eerst de voorkant van het oog beoordeeld, waarna er een druppel en kleurstof wordt gebruikt om de meting goed uit te voeren. 

Droge ogen onderzoek

Heeft u last van droge, branderige, jeukende of tranende ogen? Tijdens dit onderzoek kijkt de optometrist naar de werking van alle structuren van het oog die ervoor zorgen dat deze klachten kunnen ontstaan. 

Met diverse testen wordt er gekeken naar de (kwaliteit van de) traanfilm, zodat de optometrist u een advies kan geven hoe de klachten verminderd kunnen worden.

Wat is het beste onderzoek voor mij?

Wilt u graag advies welk onderzoek het beste past of wilt u een afspraak maken? Neem contact op of maak een afspraak via de online agenda.

Wat zijn de kosten van de Optometrische onderzoeken?

Oogmeting volwassenen   40 minuten   € 69
Oogmeting kinderen v.a. 8 jaar  40 minuten   € 69
Optometrisch onderzoek (incl. oogmeting)  60 minuten   € 119
Optometrische screening (excl. oogmeting)  40 minuten   € 69
Oogdrukmeting   20 minuten   € 20
Droge ogen onderzoek  40 minuten   € 69