Wazig zien

Wazig zien

Alsof je door mist loopt...

Alsof je door een sluier kijkt. Het zicht wordt wazig, doffer en contrasten vervagen. Soms ervaar je dit tijdelijk, vaak is het blijvend. Het is alsof het mistig is, in één oog of in beide ogen. Je denkt vervolgens aan een bril. Als je al een bril hebt dan poets je deze eens extra maar het helpt niet. Je denkt dat er meer aan de hand is. Bij klachten als deze spreken we van visusvermindering.

Ouderdom of is er meer aan de hand?

Deze klachten komen vaak voor naarmate we ouder worden. Je vraagt je af of je een bril nodig hebt. Of, als je al een bril hebt, of de sterkte hiervan nog wel bij je past. Misschien ben je al bij de opticien of huisarts geweest. In de meeste gevallen volstaat een bril of een andere bril/contactlenzen.

Het wazig zien kan echter een andere oorzaak hebben. Denk aan een vieze traanlaag, staar of nastaar, een afwijking van de macula of niet optimale oogsamenwerking. Of aan een beschadiging van hetnetvlies hetgeen bij diabetici relatief veel voorkomt. Is er sprake van slechtziendheid, dan bieden vergrotende hulpmiddelen als een loep en een extra lichtbron ondersteuning. Treedt het wazig zien plotseling op dan is er alle reden voor een dringend advies: laat direct onderzoek doen.

Kinderen en de orthoptist

Kinderen kunnen ook last hebben van wazig zien. Zij geven aan de teksten op het digibord of de beamerpresentatie niet goed te kunnen lezen. Zij worden door school of soms al door de consultatiebureauarts doorverwezen. Belangrijk is dat bij kinderen tot 12 jaar het eerste onderzoek met druppels door orthoptisten wordt gedaan. Het kinderoog is op die leeftijd immers nog volop in ontwikkeling.

Wacht niet af

Neem klachten serieus. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer we kunnen bereiken. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en van daaruit naar een gerichte aanpak om de klachten op te lossen of te verminderen, afhankelijk van de aard van je klacht. Bij Oogzorgcentrum Zwolle beoordelen we je klachten met een optometrisch onderzoek of orthoptisch onderzoek, uitgevoerd door een optometrist of orthoptist. Onze professionals geven je onafhankelijk advies.

Bij Oogzorgcentrum Zwolle werd ik eindelijk gehoord en serieus genomen. Jarenlang kampte ik met oogproblemen, niemand kon me helpen. Ik ben bij zoveel opticiens geweest, heb vele brillen aangemeten gekregen maar ik bleef slecht zien. Dan zette ik de bril bij het fietsen maar weer af, voelde ik me veiliger. Je wordt onzeker. Totdat iemand me door verwees naar OogzorgcentrumZwolle. Met heel veel zorg ben ik hier prima geholpen. Ik ben er heel erg blij mee, ik heb nog nooit zogoed gezien.“

Mevr. Huitema (60 jr.), kwam als brildrager voor een orthoptisch onderzoek bij OogzorgcentrumZwolle.

Tip: de 20-20-2 regel

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Myopie is de laatste jaren fors toegenomen in veel delen van de wereld. In China was in 1960 10 tot 20% van de jongeren bijziend. Dat is nu gestegen tot 90% van de jongeren. In Europa volgen we deze trend. Hier is nu 50% van de twintigjarigen bijziend, met het risico op slechtziendheid. Een van de oorzaken van deze stijging is de veranderde leefstijl. Kinderen spelen minder lang buiten, zitten vaker op hun smartphone, tablet of computerscherm. Door het Myopie Controle Centrum wordt aanbevolen (voor kinderen, jongeren én volwassenen):

20-20-2 regel

Neem na 20 minuten achter een beeldscherm 20 seconden pauze. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks 2 uur per dag naar buiten te gaan.

 Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.