Diabetes / Suikerziekte

Diabetes en jouw ogen

Wanneer je diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) hebt dan kun je meerdere klachten ervaren.
De meest voorkomende problemen zijn:

  • Een wisselende gezichtsscherpte. De wisselende gezichtsscherpte treedt op doordat de suikerspiegel in het bloed en in de ooglens wisselt, dit treedt met name op bij een slechte instelling van de diabetes.
  • Netvliesafwijkingen (Diabetische retinopathie/DRP). Door diabetes kunnen veranderingen optreden in de bloedvaten in het netvlies. Deze afwijkingen moeten tijdig worden ontdekt omdat je hier in eerste instantie zelf niets van merkt.
  • Regelmatige controle van het netvlies is noodzakelijk om preventief behandelingen uit te kunnen voeren waardoor klachten minder snel kunnen ontstaan.

Oogonderzoek bij diabetes

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de optometrist en bestaat onder andere uit:

  • Meting van de gezichtsscherpte
  • Oogmeting (indien nodig)
  • Fundusscopie (netvliesonderzoek)

Voor de aanschaf van een nieuwe bril is het verstandig te meten wanneer de instelling van de diabetes stabiel is. Daarnaast is het raadzaam om twee oogmetingen te plannen om te bepalen of de meting stabiel is.

Hoe vaak komt diabetische retinopathie voor (prevalentie)

De kans op diabetische retinopathie neemt toe met de leeftijd.
Kijk voor de meest actuele informatie op de site van 'Volksgezondheid en Zorg'

Nieuwsgierig naar jouw ooggezondheid?

Maak via mail of telefonisch een afspraak voor een optometrisch onderzoek (indien u diabeet bent vermeld dit er bij) of  via Neem contact met  ons op  via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.