Glaucoom

Glaucoom / Hoge oogdruk

Glaucoom/hoge oogdruk, wat is dat? 

Je voelt druk op de ogen. Je denkt die druk ook achter je ogen te voelen. De opticien meet de oogdruk met een luchtpufje en je vraagt ” is mijn oogdruk goed?”  

De pufjesmeting is slechts geschikt voor een eerste screening. Deze oogdrukmeting is echter niet toereikend voor een juiste diagnose.
Bij Oogzorgcentrum Zwolle meten onze 
optometristen de oogdruk volgens de “gouden standaard”,  dit is dezelfde manier die de oogarts in het ziekenhuis toepast. Bij twijfel, bij verdachte signalen en bij aanwijzingen van glaucoom in de familie: laat dit belangrijke onderzoek doen. Onze professionals kunnen je echt helpen. 

Glaucoom is een veel voorkomende aandoening. De te hoge oogdruk, ook wel oculaire hypertensie genoemd, kan de oogzenuw aangetast hebben. Glaucoom kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van een te hoge oogdruk.
Het is een progressieve oogaandoening die ontstaat vanaf ongeveer het 40
e levensjaar.

Vaak merk je zelf in eerste instantie niets. Pas als het in een vergevorderd stadium is merk je het op. Ben je ouder, dan kan het de omgeving zijn die merkt dat er mogelijk iets met je aan de hand is. Je hebt moeite met afstanden inschatten waardoor je de koffie naast het kopje schenkt, je ziet de schaar niet op tafel liggen, je loopt onzeker. Het is zo sluimerend dat je het risico loopt er te laat bij te zijn. Zonder behandeling kan het eindigen in kokerzien.
Kortom, als een te hoge oogdruk niet behandeld wordt, kan dit leiden tot onomkeerbare 
gezichtsvelduitval. 

Treden klachten op als een rood, dof of pijnlijk oog, overmatige lichtgevoeligheid, wazig zien en zelfs – als bij een griep - hoofdpijn, misselijkheid en braken, dan is er mogelijk sprake van acuut glaucoom. Laat diezelfde dag nog je ogen onderzoeken! 

 “Bij een grondige oogcontrole ontdekte een medewerker van Oogzorgcentrum Zwolle (OZCZ) begin van glaucoom bij mij. Ze was heel deskundig en doortastend . Ze nam alle tijd voor me. Ik was heel blij dat ze het doorzag, je kunt er maar beter vroeg bij zijn. Ze kon ook heel goed duiden waar het zat. Ze verwees me door naar de oogarts. Die gaf een compliment over de goede en complete informatie van OZCZ. Opvallend vind ik hoe goed en modern de apparatuur van  OZCZ is in vergelijk met die van de oogarts.”  

Man, 71 jaar, kwam voor het aanmeten van een nieuwe bril bij Oogzorgcentrum Zwolle 

Tip: glaucoom en autorijden 

Bij glaucoom kunnen problemen met autorijden ontstaan. De gezichtsvelduitval is zo sluimerend dat je misschien niet merkt dat je verkeerssituaties niet meer overziet. Je kan immers nog goed lezen. Maar die bal die op de straat rolt heb je gemist, waardoor je de kinderen te laat aan ziet komen, je mist een deel van je gezichtsveld. Je neemt details niet goed meer waar. Je denkt “ach, ik rij maar een klein stukje.” Realiseer je dat je hiermee jezelf en anderen in gevaar brengt. Wees verstandig en laat je ogen onderzoeken. 

Tip: glaucoom en erfelijkheid 

Erfelijkheid speelt een rol bij glaucoom. Is bij jou glaucoom vastgesteld dan adviseren we preventief onderzoek te laten doen bij je broer(s)/zus(sen). Vanaf het 35e levensjaar is een nulmeting aan te bevelen. Heb je kinderen, dan geldt dit advies ook voor hen. 

Nieuwsgierig naar jouw oogdruk en oogzenuw? 

Maakeen afspraak voor een optometrische screening via email@ozcz.nl of bel ons op 085-9022 882. 

Hoe werkt het zien:  

Beelden die het oog binnenkomen worden via de staafjes en kegeltjes die in het netvlies zitten, langs de zenuwvezels door de oogzenuw naar de hersenen gebracht. 

Als de zenuwvezels schade hebben opgelopen leidt dit tot vermindering van het doorgeven van beelden naar de hersenen, waardoor het gezichtsveld beperkt wordt. Dit kan uiteindelijk leiden tot kokerzien of blindheid. De schade aan oogzenuw en gezichtsveld kan niet meer worden hersteld. 

Dwarsdoorsnede van het oog: 

Binnenkant van het oog: 

Hoe ontstaat druk in het oog?  

In het oog wordt kamerwater aangemaakt en afgevoerd. Indien er een verstoring is bij de aanmaak of de afvoer dan krijgt het oog te maken met een verandering  van de druk. 

Het corpus cilliare maakt kamerwater aan om het hoornvlies helder te houden en de lens van voeding te voorzien.

Het kamerwater loopt (zie pijltjes) van corpus cilliare tussen de iris en lens in, door de pupil naar de kamerhoek (= hoek tussen iris en hoornvlies) in de voorste oogkamer (=ruimte tussen iris en hoornvlies), waar de afvoer zit  'het trabekelsysteem’. 

Het inwendige oogvocht heeft niets te maken met uitwendig traanvocht. 

Soorten glaucoom 

  • Hoge oogdruk (oculaire hypertensie) 

Er is sprake van een hoge oogdruk (> 21 mmHG) zonder schade aan het gezichtsveld en oogzenuw. Dit kan een voorstadium van glaucoom zijn. 

  

  • Open kamerhoek glaucoom 

Het afvoersysteem is deels verstopt, hierdoor neemt de weerstand die het kamerwater ondervindt toe en daardoor stijgt de oogdruk. 

Deze vorm is veelal in een vroeg stadium goed te behandelen. 

  

  • Normale oogdruk glaucoom 

Met een normale druk ( tussen 10-21 mmHG) ontstaat toch glaucoom. 

Bij deze vorm van glaucoom treedt ernstige schade aan oogzenuw en gezichtsveld op. Veelal speelt een slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw hierin een rol. Meestal zijn de mensen wel bekend met hart- en vaatziekten. 

Alleen de oogdruk meten is niet voldoende. 

  

  • Secundair glaucoom 

Ontstaat als gevolg van een andere oogaandoening. 

  

  • Nauwe of gesloten kamerhoek glaucoom 

Hierbij is de bouw van het oog zodanig dat in korte tijd een afsluiting van de afvoer kan ontstaan met als gevolg acuut glaucoom. 

Dit gaat vaak gepaard met: 

  • Wazig zien 
  • Rood oog 
  • Hoofdpijn 
  • Misselijkheid en braken 

Deze vorm van glaucoom vereist een snelle behandeling. Mensen met een plus sterkte hebben een grote kans hierop omdat het oog wat kleiner gebouwd is. 

Behandel opties 

  • Druppelen
  • Laseren 
  • Operatie (indien druk niet te verlagen is met druppels en laserbehandeling) 

Symptomen

  • Wazig zien 
  • Problemen met afstanden inschatten, veel stoten, ergens tegenaan  lopen 
  • Ziet voorwerpen aan de zijkanten niet die anderen wel zien 

 Wat kun je zelf doen

  • Indien de oogarts jou druppels voorschrijft: consequent druppelen ook al heb je geen klachten, de tijden van druppelen zijn dan van belang. 
  • Regelmatig de oogdruk laten meten, het gezichtsveld en de oogzenuw  laten beoordelen bijv. met onze optometrische screening om verandering op te merken.  
  • Gezinsleden laten onderzoeken of ze glaucoom hebben of ontwikkelen. 
  • Informatie delen met glaucoomvereniging. 

Heb je nog aanvullende vragen of wil je informeren of een optometrische screening voor jou waardevol kan zijn,  neem contact op via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.