Wat doet de optometrist?

Wat doet een optometrist?

Voor de gezondheid van jouw ogen is de optometrist het eerste aanspreekpunt. De optometrist is makkelijk toegankelijk: je kan er zonder verwijsbrief naar toe. Hij of zij kan gericht adviseren of doorverwijzen naar de oogarts.

De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen op eventuele afwijkingen.
De optometrist doet oogmetingen bij kinderen v.a. 10 jaar mits er eerder onderzoek is gedaan door een orthoptist, daarnaast voert de optometrist diverse optometrische onderzoeken uit, blijkt tijdens een onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is bij een oogarts, dan word je doorverwezen.

Opleiding en kennis

Optometristen hebben een vierjarige bachelor opleiding in Utrecht afgerond. Een deel van de optometristen heeft, naast algemene basiskennis, een specialisatie. 

Op regionaal niveau werken oogartsen, huisartsen en optometristen nauw samen.

Wet BIG

Het beroep van optometrist is opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de beschermde titel ‘optometrist’ wettelijk erkend als professional in de (oog)gezondheidszorg.  

Kwaliteitsregister Paramedici

De optometrist bij Oogzorgcentrum Zwolle is kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). De optometrist moet aan vastgestelde eisen voldoen op het gebied van werkervaring en na- en bijscholing om in het KP te worden opgenomen.

Optometristen Vereniging Nederland

De optometrist bij Oogzorgcentrum Zwolle is lid van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en werkt volgens de gedragscode voor optometristen. 

Nieuwsgierig naar jouw ooggezondheid?

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.