Bouw van het oog

Bouw van het oog

Het licht komt het oog binnen en valt vervolgens op ons netvlies. Dat licht wordt door de staafjes en kegeltjes opgevangen en verplaatst via de zenuwvezels naar de oogzenuw. Vanuit de oogzenuw worden de signalen verstuurd naar de hersenen waar het beeld tot stand wordt gebracht.

Oogleden

Onze oogleden hebben twee belangrijke functies, namelijk het beschermen van de ogen en zorgen voor een goede bevochtiging. De ooglidranden bevatten diverse kliertjes die het traanvocht aanmaken en zorgen voor een juiste samenstelling van de traanfilm. Het is belangrijk dat de oogleden gezond blijven, zodat de kliertjes goed kunnen functioneren om bijvoorbeeld droge ogen te voorkomen. Daarnaast is de traankwaliteit niet alleen belangrijk voor het gevoel, maar zorgt een kwalitatief goede traan laag ook voor goed zicht.

Hoornvlies

Het hoornvlies is het voorste doorzichtige gedeelte van het oog. Het hoornvlies heeft grote invloed op de sterkte van het oog. Op het hoornvlies kan een contactlens geplaatst worden zodat de sterkte gecorrigeerd wordt.

Conjunctiva en sclera

De sclera is het witte gedeelte van het oog rondom het hoornvlies. De conjunctiva, ook wel bekend als bindvlies, bevat kleine talgkliertjes die zorgen voor de slijmlaag van de traanfilm. De conjunctiva bedekt het oogwit, ofwel de sclera.

Traanfilm

De traanfilm is het dunne laagje vocht wat over het hoornvlies ligt. De traanfilm houdt het oog vochtig en beschermt het oog tegen infecties, de buitenlucht en vuil. Wanneer de traanfilm de juiste kwaliteit heeft draagt dit bij aan een goede gezichtsscherpte.

Iris en pupil

De iris, ook wel bekend als het regenboogvlies, regelt de hoeveelheid licht die in het oog terecht komt en bepaald onze oogkleur. Wanneer er fel licht is zorgt de iris ervoor dat de pupil klein wordt, zodat het oog niet overbelicht wordt. Daar tegenovergesteld zorgt de iris in het donker ervoor dat er juist een grotere pupil ontstaat, zodat er zoveel mogelijk licht het oog binnenkomt, dit om in het donker zo goed mogelijk te kunnen zien. De pupil is de ronde zwarte opening in het oog. 

Ooglens

De ooglens zit achter de iris. De ooglens is heeft na het hoornvlies ook veel invloed op de sterkte van het oog. De belangrijkste rol van de ooglens is scherpstellen. De werking van de ooglens is vergelijkbaar met het focus vermogen van een fototoestel.

In de loop van de jaren verliest de ooglens zijn helderheid en het vermogen tot scherpstellen. Het verminderde vermogen tot scherpstellen zorgt voor de leesbril. Wanneer er vertroebeling van de ooglens optreedt noemen wij dat cataract, maar ook wel staar. Patiënten ervaren dan vaak wazig zien en moeite met het lezen. Staar wordt door een oogarts operatief verwijdert tijdens een staaroperatie. Dit gebeurd alleen wanneer de patiënt daar aan toe is. De eigen ooglens wordt dan vervangen voor een kunstlens.

Glasvocht

Het glasvocht bevindt zich achter de ooglens. Het is een ruimte gevuld met een geleiachtige substantie. Soms wordt het glasvocht minder transparant en ervaart men drijvende deeltjes. Ze worden waargenomen als spinnetjes, vliegjes troebelingen etc. Dit worden mouches volantes of floaters genoemd. De bewegende vlekjes die geen invloed hebben op de gezichtsscherpte en bewegen zijn meestal onschuldig.

Netvlies

Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog en vangt het binnengekomen licht op. Via de oogzenuw worden deze lichtsignalen gestuurd naar de hersenen. De hersenen vertalen deze informatie in een beeld.
Het netvlies bevat een aantal belangrijke structuren. De macula, oftewel de gele vlek, is de unieke plek op de het netvlies waarmee je alle details kan zien. De rest van het netvlies gebruik je om jezelf te oriënteren.
De oogzenuw, oftewel de blinde vlek, is een soort kabel naar de hersenen toe. Deze zorgt ervoor dat de informatie van het oog naar de hersenen wordt geleid. De meeste bekende oogzenuwziekte is glaucoom.

Op het netvlies zijn er vele ziektes herkenbaar en te ontdekken. Dit komt omdat het netvlies de enige plek in het lichaam is waar de bloedvaten bloot te zien zijn. Hierdoor kan een optometrist afwijkingen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes etc, ontdekken, maar ook controleren. 

Wil je meer weten over de gezondheid van jouw ogen? 
Maak hier een afspraak online of bel ons op 085-9022 882.