Hoofdpijn- / Leesklachten

Specifieke hoofdpijn- en leesklachten

Hoofdpijn is een klacht die regelmatig kinderen, maar ook volwassenen treft. Sommige hoofdpijnklachten kunnen veroorzaakt worden door oogheelkundige afwijkingen. Hoofdpijn die specifiek komt door de ogen ontstaat in de loop van de dag en verergert door langdurig lees- en/of beeldschermwerk. Meestal zit de hoofdpijn aan de voorkant van het hoofd, boven de ogen of bij de slapen.

Oorzaken bij hoofdpijn

Een niet (goed) gecorrigeerde brilafwijking kan voor deze hoofdpijn zorgen, maar ook een zwakke samenwerking tussen de ogen kan zorgen voor deze hoofdpijn.
Wanneer de ogen niet de juiste samenwerking hebben kost het de ogen teveel inspanning om ze op hetzelfde punt gericht te houden.

Leesklachten

Ook kan hoofdpijn met specifieke leesproblemen in verband staan. Leesproblemen komen op verschillende leeftijden voor. Een kind heeft andere leesproblemen dan volwassenen. Bij een kind zijn leesproblemen niet altijd het gevolg van oogproblemen (bijv. bij dyslexie), maar oogproblemen kunnen de leesproblemen wel versterken. Naast een brilafwijking en (verborgen) scheelzien kan ook een convergentieprobleem (probleem in het naar binnen draaien van de ogen) ervoor zorgen dat er leesproblemen zijn.

Hoofdpijn- / leesklachten vanwege oogspierverkramping

Kinderen en ook volwassenen zijn soms de hele dag aan het accommoderen (scherpstellen door de ooglens bol te maken). Dit kan een soort verkramping geven van de spiertjes waarmee de lens bol wordt gemaakt. Door middel van cycloplegische refractie (meting met druppels) kan dit onderzocht worden. Met een optimale brilsterkte kunnen de ogen weer ontspannen kijken.

Hoofdpijn- / leesklachten vanwege convergentie problemen

Convergentie is het vermogen om de ogen naar binnen te draaien. Om dichtbij werk als lezen, computeren en schrijven goed te kunnen doen is deze beweging erg belangrijk. Als de ogen niet of onvoldoende naar de neus kunnen draaien spreken we van een convergentie probleem. Hierdoor kunnen leesproblemen ontstaan.

Onderzoek naar hoofdpijn- / leesklachten, duizeligheid

Een orthoptist kan tijdens diverse onderzoeken bepalen of deze klachten door de ogen komen en of er een behandeling gewenst is. Deze behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een (prisma-) bril of het geven van oogspieroefeningen middels een visuele training

Wanneer de oogstand erg afwijkt en dit met een bril en/of oefeningen niet te verbeteren valt, kunnen de ogen tijdens een operatie recht worden gezet.

Nieuwsgierig naar jouw ooggezondheid?

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.