Glaucoom / Hoge oogdruk

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw en is een veelvoorkomende aandoening. Bij glaucoom wordt de zenuwvezellaag, die informatie doorgeeft naar de hersenen, langzamerhand dunner. Als gevolg hiervan ontstaat gezichtsvelduitval. 

Wat zijn de risico’s van een hoge oogdruk?

Risico Iedereen kan last krijgen van een glaucoom. Het risico op het ontwikkelen van glaucoom is verhoogd bij een hogere oogdruk en/of glaucoom binnen de familie. Omdat de kans op een glaucoom toeneemt naarmate u ouder wordt, is het raadzaam om vanaf uw 40e levensjaar uw oogzenuw te laten controleren. 

Welke klachten geeft glaucoom?

Klachten In het beginstadium van glaucoom heeft u geen klachten. Wanneer deze wel voorkomen (in de vorm van gezichtsvelduitval) heeft u vaak al glaucoom in een vergevorderd stadium. Juist daarom is het belangrijk een preventief onderzoek te laten uitvoeren.  De pufjesmeting is slechts geschikt voor een eerste screening. Helaas deze oogdrukmeting niet toereikend voor een juiste diagnose. Een optometrische screening is het juiste onderzoek om deze gezondheid goed te laten beoordelen.

Tip: glaucoom en erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een rol bij glaucoom. Is bij je glaucoom vastgesteld dan adviseren we preventief onderzoek te doen bij je broer(s) en zus(sen). Vanaf het 35e levensjaar is een nulmeting aan te bevelen. Heb je kinderen, dan geldt dit advies ook voor hen.

Nieuwsgierig naar uw ooggezondheid?

Een optometrist onderzoekt via onze optometrische screening of een gerichte glaucoom screening de gezondheid van de ogen.  

Maak hier een afspraak via onze online agenda of bel ons op 085 – 9022 882.