Dubbelzien / Diplopie

Dubbelzien / Diplopie

Wanneer scheelzien ontstaat bij een ontwikkeld oog ontstaat er dubbelzien, ook wel diplopie genoemd.

Varianten van dubbelbeelden

Dubbelzien is op te delen in twee varianten:

 • Monoculaire dubbelbeelden, dit zijn dubbelbeelden of schaduwbeelden die blijven bestaan als één oog afgedekt wordt.
 • Binoculaire dubbelbeelden, dit zijn dubbelbeelden die alleen aanwezig zijn wanneer er gekeken wordt met beide ogen. Als één oog wordt afgedekt verdwijnt het dubbelbeeld.

Mogelijk oorzaken van monoculair dubbelzien

Monoculaire dubbelbeelden kunnen ontstaan door een brilafwijking (verkeerde brilsterkte) of door een oogafwijking (staar, hoornvlies-, netvliesafwijking

Mogelijke oorzaken van binoculair dubbelzien

Wanneer er met beide ogen dubbelzien aanwezig is, kan dit verschillende medische oorzaken hebben:

 • Langer bestaand scheelzien: als het in de hersenen niet goed meer lukt om het tweede beeld te onderdrukken.
 • Langer bestaande neiging tot scheelzien die niet meer goed onder controle wordt gehouden; dit kan verborgen aanwezig zijn geweest en op latere leeftijd tot uiting komen.
 • Neurologische afwijkingen:
  Elk oog heeft 6 oogspieren die het oog aansturen. Deze oogspieren worden weer aangestuurd door diverse hersenzenuwen. Een hersenzenuw kan worden aangetast of uitvallen door allerlei aandoeningen in de hersenen. Zoals door diabetes (suikerziekte), een herseninfarct, ongeval, trauma, ziekte of gezwel.
 • Oogspierziekten:
  Er kunnen ook afwijkingen zijn in de oogspieren zelf. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door schildklierafwijkingen. De weefsels in de oogkas kunnen gaan ontsteken en de oogspieren in de oogkas zwellen op. Omdat de ogen in een oogkas liggen kunnen ze nog maar één kant op waardoor er uitpuilende ogen ontstaan. De uitpuilende ogen zijn een stereotype beeld bij de ziekte van Graves. Doordat de oogspieren minder elastisch worden kan er dubbelzien ontstaan.
 • Ongeval:
  Het oog kan door trauma beschadigd raken. De beschadigingen aan het oog, maar ook aan de hersenen kunnen zorgen voor diplopie ofwel dubbelzien. 
 • Operatie:
  Aan elke operatie zitten risico’s. Een complicatie van een scheelzien- operatie of een netvliesoperatie kan diplopie ofwel dubbelzien zijn.

De behandeling bij dubbelzien

Om diplopie op de juiste manier te behandelen is het belangrijk dit goed te diagnosticeren. De optometrist kan goed de achtergrond van monoculaire diplopie onderzoeken.

De orthoptist, de specialist in oogsamenwerking, kan dit bij binoculaire diplopie. De orthoptist kan hulpmiddelen bieden om minder last te hebben van het dubbelzien. Ook kan zij advies geven over doorverwijzing om de oorzaak te achterhalen.

Nieuwsgierig naar jouw ooggezondheid?

Maak een afspraak via  oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.