Orthoptische onderzoeken

De orthoptist is gericht op herstel en behoud van de gezichtsscherpte van elk oog en focust op de samenwerking tussen beide ogen. Ons orthoptisch onderzoek is op technische punten hetzelfde als het onderzoek welke het ziekenhuis aanbiedt. De orthoptist werkt namelijk als zelfstandig beroepsbeoefenaar.

Ben ik een verwijzing nodig?

Ons onderzoek kan zonder verwijzing ingepland worden. Op dit moment gelden er dan ook geen wachtlijsten voor een orthoptisch onderzoek. Kijk in onze online agenda gelijk naar een geschikte datum. 

Er zijn diverse orthoptische onderzoeken mogelijk. Afhankelijk van uw klachten bekijken we samen met u welk onderzoek het meest passend is. 


We benoemen de meest voorkomende onderzoeken. U kunt direct een afspraak maken via de online agenda.

Orthoptische onderzoeken:

Orthoptisch onderzoek 1 uur + 40 minuten € 80,-
Orthoptisch vervolg onderzoek 20 minuten € 39,-
Orthoptische controle 30 minuten € 59,-
Orthoptische prisma meting 50 minuten € 95,-
Orthoptische visuele training 20 minuten € 39,-Onderstaand zullen we deze onderzoeken verder toelichten. Heeft u vragen over welk onderzoek het beste bij u past, bel ons op 085 - 9022 882  of mail ons op email@ozcz.nl


Orthoptisch onderzoek

Orthoptisten meten zowel volwassenen als ook kinderen vanaf de geboorte.  Orthoptisten zijn opgeleid en gespecialiseerd om de gezichtsscherpte en de samenwerking van de ogen optimaal te laten ontwikkelen en eventuele problemen te behandelen.

De ontwikkeling van de ogen vindt plaats tijdens de eerste levensjaren. Het is dan ook essentieel bij afwijkingen als scheelzien, loensen, in de familie voorkomende afwijkingen, zo spoedig mogelijk te beoordelen en te behandelen.

Wat houdt het orthoptisch onderzoek in:

  • de oogstand: staan de ogen recht of is er sprake van scheelzien of een neiging tot scheelzien?
  • de oogsamenwerking: kan het kind diepte zien met twee ogen, worden de ogen altijd goed op hetzelfde punt gericht en kan het kind dit langere tijd vol houden?
  • de oogbewegingen: werken alle oogspieren goed, kunnen de ogen een bewegend voorwerp vloeiend volgen, kunnen de ogen vlot van het ene punt naar het andere punt kijken?
  • de gezichtsscherpte (detailwaarneming)

De uitkomst van dit volledige onderzoek kan zijn dat u of uw kind gebaat is bij een bril, of dat er oogoefeningen worden geadviseerd. 

De orthoptist bepaalt het juiste behandeltraject, voert diverse metingen en controles uit om de ontwikkeling van ogen zo optimaal mogelijk te maken en te behouden. 

Deze meting duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten en de kosten zijn € 80,-. 
Maak hier gelijk uw afspraak.

Orthoptisch vervolg ondezoek

Het kan zijn dat de orthoptist beslist dat er een vervolg onderzoek gepland moet worden om zo het juiste behandeltraject te kunnen beoordelen. 

Deze controle duurt ongeveer 40 minuten en de kosten zijn € 39,-. 
Maak hier gelijk uw afspraak.

Orthoptische controle

Om de ontwikkeling en voortgang van de ogen nauwgezet te kunnen volgen worden er meestal een aantal controles ingepland. Zo kan de orthoptist de ontwikkeling van de ogen zo optimaal mogelijk controleren en indien nodig bijsturen. 

Deze meting duurt ongeveer 40 minuten en de kosten zijn € 59,-. 
Maak hier gelijk uw afspraak.

Orthoptische prisma meting

Deze oogmeting duurt ongeveer 50 minuten en de kosten zijn € 95,-.
U kunt via onze online agenda eenvoudig een afspraak plannen.

Orthoptische visuele training

Uit het orthoptisch onderzoek kan blijken dat de ogen baat hebben bij een visuele training. Dit kunnen diverse methoden zijn om uw oogspieren te trainen om zo de samenwerking tussen beide ogen en dus het zicht te verbeteren. 

Deze afspraak duurt ongeveer 20 minuten en de kosten zijn €39,-.

Wat is het beste onderzoek voor mij?

Twijfelt u over welk onderzoek het beste voor u is? Neemt u dan contact met ons op. We nemen dan samen uw klachten door en bepalen zo wat voor u het beste onderzoek zal zijn.  

Wij zijn bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur op 085 - 9022 882  of mail ons op email@ozcz.nl

Wij helpen u graag!