Fixatie disparatie

Fixatie disparatie

Scherpstellen en focussen 

Je hebt moeite met het scherpstellen van je ogen. Het lukt je niet of niet lang te focussen op één punt. Je kunt eigenlijk niet goed onder woorden brengen wat je precies ervaart. Alsof er voortdurend aan een oog wordt getrokken. Door de oogproblemen en daarmee vaak gepaard gaande leesproblemen krijg je last hebt van vermoeide ogen en hoofdpijn. Onze orthoptist kan jouw oogsamenwerking beoordelen.   

Mogelijke oorzaken 

Genoemde klachten komen relatief vaak en op iedere leeftijd voor. Je hebt moeite om niet dubbel te zien. Dat kost je veel inspanning vooral bij lezen, autorijden en computergebruik en veroorzaakt dan ook een toenemende hoofdpijn boven de ogen.  Het kan zijn dat het vermogen tot samenwerken van de ogen verstoord is. Er kan sprake zijn van Fixatie Disparatie. Dit kan spontaan voorkomen, door het ouder worden of door een gebeurtenis van buitenaf. Bekend is dat een hersenschudding of whiplash de informatieverwerking van de ogen naar de hersenen kan verstoren. Met een prismabril kan de oogcoördinatie hersteld worden.  

Maak een afspraak voor een orthoptisch onderzoek via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-4215 817. 

Dyslexie of is er meer aan de hand? 

Veel kinderen hebben moeite met leren lezen. Ze schrijven slordig, klagen over hoofdpijn of kunnen zich moeilijk concentreren.  Dan wordt er al snel gedacht aan dyslexie. Vaak terecht, maar niet altijd. Om uit te sluiten dat oogproblemen meespelen is het raadzaam de ogen van het kind goed te laten onderzoeken door een van onze orthoptisten. De uitkomst kan zijn dat het kind gebaat is bij een bril, of dat er oogoefeningen worden geadviseerd. Laat bij twijfel altijd de ogen van jouw kind (onder de 12 jaar) controleren door een orthoptist.   

Orthoptisch onderzoek 

Bij Oogzorgcentrum Zwolle beoordelen we de klachten met een orthoptisch onderzoek, uitgevoerd door een orthoptist. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak, en van daaruit naar een gerichte aanpak om de klachten vervolgens op te lossen of te verminderen. Maatwerk en betrokkenheid van onze professionals kan je echt helpen.  

Ik wilde graag lenzen. Ik volleybal en met een bril vind ik dat niet fijn. Na vijf of zes lenzen geprobeerd te hebben, ging dat nog steeds niet goed.“ Ria liet haar ogen nader onderzoeken door de orthoptist. Eerst met enige scepsis: “Ik dacht aan een traditioneel onderzoek. Eerst het ene oog. Instellen, check, scherp zicht. Dan het andere oog. Instellen, check, scherp zicht. Beide ogen samen zou dan scherp zich moeten geven. Ik dacht, huh, nu zie ik juist minder scherp voor mijn gevoel. Het orthoptisch onderzoek ging veel verder. Er kwam uit  dat ik prisma had. Met prisma zie ik nu wel alles scherp. Het contact met de orthoptist verliep heel prettig, ze luisterde goed naar me. Ze had heel veel geduld en ging net zo lang door totdat het echt helemaal goed was.”  

Ria (39 jr.), wilde graag lenzen maar dat ging niet goed. De lenzenspecialist adviseerde een orthoptisch onderzoek  bij Oogzorgcentrum Zwolle.  

Tip: visuele training  

Uit het orthoptisch onderzoek kan blijken dat de ogen baat hebben bij een visuele training. Dit kunnen diverse methoden zijn om je oogspieren te trainen om zo de samenwerking tussen beide ogen en dus het zicht te verbeteren. Zo kun je oefeningen met de zogenaamde stippellat doen.   

Mijn dochter Anouk klaagde over zere ogen. Een afspraak bij de oogarts werd tot twee keer toe afgebeld. Het kon wel een half jaar duren. Dat vond ik onverantwoord. Ik ben toen met Anouk naar Oogzorgcentrum Zwolle gegaan. Uit onderzoek bleek dat het focussen bij haar niet helemaal goed ging. Nu, na een periode van visuele training zoals het flipperen en de stippellat-oefeningen, is Anouk klachtenvrij.”   

Moeder Jessica (44 jr.) over dochter Anouk  (9 jr.)  

Nieuwsgierig naar de samenwerking van jouw ogen?  

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.