Flitsen en vlekken

Flitsen en vlekken

Bewegingen door je gezichtsveld 

Soms zie je friemeltjes, wolkjes, vliegjes of spinnenrag. Dit beweegt vaak door je beeld. Ze worden ook wel “floaters” genoemd.  Deze vertroebelingen in het glasvocht kunnen hinderlijk zijn, maar zijn meestal onschuldig. Als de vlek niet beweegt is er misschien meer aan de hand. Soms lijkt het alsof er een gordijn van de zijkant voor je ogen schuift of een vloedgolf die van onderen komtHet gordijn of de vloedgolf beweegt mee in je ogen. Je kunt minder scherp gaan zien. Of je ziet een sterke lichtflits, alsof er ineens onverwacht een lamp aanspringt. Daarna is het alsof je door een waterbel kijkt. 

Herken je dit en vertrouw je het niet? Wacht niet af en laat de conditie van je netvlies controleren.
 Maak een afspraak voor een optometrische screening via email@ozcz.nl of bel ons op 085-9022 882. 

De combinatie van vlekjes en lichtflitsen komt veel voor, bij jong en oud, en wijst meestal op het krimpen en verandering van de structuur van het glasvocht. Dit wordt ook wel glasvochtloslating genoemd. Dit is een proces dat bij het normale ouder worden hoort. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn. Met name de hierboven genoemde signalen kunnen duiden op netvliesloslating. Mensen met een hoge minsterkte lopen een groter risico om met een netvliesloslating geconfronteerd te worden, ook erfelijkheid kan een rol spelen. Bij netvliesloslating is het van belang dat er snel medische zorg wordt geboden.  

Als de vlekken plotseling erg toenemen of als je een bliksemschicht ervaart, neem dan binnen 24 uur contact op met de huisarts of Oogzorgcentrum Zwolle voor een oogheelkundig onderzoek. Als er bij netvliesloslating binnen 48 uur wordt gehandeld volstaat meestal een laserbehandeling, soms is een operatie noodzakelijk. 

Bij twijfel, bij verdachte signalen, bij hoge minsterkte en voor mensen bij wie in de familie netvliesloslating voorkomt: laat je netvlies door onze optometristen onderzoeken. Onze professionals kunnen je echt helpen en erger doen voorkomen. 

Bij mij ging het niet volgens het boekje. Geen vlekken, geen flitsen. Wel merkte ik dat ik met één oog minder goed ging zien. Alsof ik wat verkreukeld zag. Per dag ging dat verder achteruit. Alsof er een streep over mijn gezichtsveld liep. Mijn voorgevoel zei me “dit klopt niet”. Bij de opticien zagen ze niets bijzonders. Bij Oogzorgcentrum Zwolle zagen ze het meteen: netvliesloslating. Ze hebben direct de oogarts gebeld en me er op voorbereid dat ik nog dezelfde dag geopereerd zou worden. Het was een spannende periode, je realiseert je dan hoe belangrijk goed zicht is. De medewerkers van Oogzorgcentrum Zwolle hebben me heel goed geholpen en waren uiterst begripvol. Na twee geslaagde operaties zijn we op zoek gegaan naar de juiste lenzen, ze namen alle tijd voor me.” 

Mevrouw (51 jr.), met hoge min sterkte, meldde zich bezorgd bij Oogzorgcentrum Zwolle met niet-alledaagse klachten.  

Tip: vlekken en flitsen 

Vertrouw je het niet, laat de conditie van je netvlies controleren. 

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.