Macula degeneratie

Macula degeneratie

Dansende lijnen - Vervorming van beeld 

Je ziet rechte lijnen niet meer zo recht, de lijnen dansen hierdoor als het ware. Het valt je op bij deurposten, voegen in het metselwerk of rijen dakpannen. Lijnen waarvan je weet dat ze recht lopen neem je echter golvend waar. Of je hebt steeds een wazige vlek in beeld, juist op dat punt waar je je ogen op richt. Bij het rekenen heb je moeite de cijfers 3 en 8 te onderscheiden of het lezen gaat niet meer zo goed omdat bij het lezen delen van woorden wegvallen.  Het herkennen van gezichten wordt steeds lastiger. ‘Hey, je hebt helemaal niet gezwaaid, zag je me niet?’ zeggen bekenden tegen je. 

Er is dan waarschijnlijk sprake van maculadegeneratie. De normale veroudering van het oog, die al kan beginnen vanaf de leeftijd 50-55 jaar, is over het algemeen de belangrijkste veroorzaker hiervan. Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale deel van het oog (het scherpe zien) achteruit gaat. 
 
Het middelpunt van het netvlies heet de macula of gele vlek. In de macula bevinden zich lichtgevoelige cellen die het onderscheiden van details mogelijk maken. Bij maculadegeneratie sterven deze cellen echter af. Hierdoor wordt lezen, televisie kijken, autorijden of iemands gezicht herkennen steeds moeilijker.   

Verschillende soorten maculadegeneratie 

Er bestaan twee vormen van maculadegeneratie, de droge en natte vorm.   

Droge vorm macula degenaratie 

De droge vorm komt het meest voor en wordt veroorzaakt door slijtage. Komt het voor in je familie, dan heb je een groter risico deze aandoening ook te krijgen. Een ongezonde leefstijl kan het proces van veroudering versnellen. De droge vorm kan na verloop van tijd in de natte vorm overgaan.  
 
Het Oogzorgcentrum Zwolle kent een eenvoudige methode om je risico (laag, matig, hoog) in te schatten. Met een OCT-onderzoek wordt het risico vervolgens definitief bepaald. Een gezonde leefstijl en bepaalde voedingssupplementen (macula-support) kunnen het slijtageproces echter vertragen. Wij adviseren je daar graag over.  Neem hier eenvoudig contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Natte vorm macula degenaratie 

Bij de natte vorm van maculadegeneratie treden naast slijtage ook vochtophoping en/of bloedingen in het oog op. Er groeien dan kleine nieuwe bloedvaatjes achter de macula om vocht/bloeding op te ruimen, deze bloedvaten zijn niet zo sterk/stevig waardoor vocht en bloed makkelijk uit de bloedvaten lekken vandaar ook de toevoeging ´natte´. Het bloed beschadigt vervolgens de lichtgevoelige cellen waardoor het zicht sneller achteruit gaat en nog meer verslechtert. Uiteindelijk komen er littekens in de macula waardoor het centrale zien steeds verder zal dalen.  

Deze vorm komt minder vaak voor, het gezichtsvermogen kan hierbij ernstig verstoord zijn. In alle gevallen is het bij vervorming van beeld raadzaam je ogen door een van onze optometristen te laten onderzoeken en controleren.  

Ik had nog één goed oog, dat was mijn alles. Enkele weken geleden ging ik ineens slechter zien. Het ging zo snel achteruit dat ik binnen een week tijd nog maar 10% zag. De huisarts verwees me vervolgens naar de oogarts. Drie maanden wachttijd kreeg ik daar echter te horen. Iemand tipte me om naar Oogzorgcentrum Zwolle te gaan. Diezelfde week al werd ik daar heel deskundig, vriendelijk en behulpzaam geholpen. Zij zagen de urgentie van mijn situatie in en handelden direct. Ze zochten contact met de oogarts. De volgende dag kon ik daar terecht. Blijkt het een vochtbobbel op het netvlies te zijn. Helaas gaat het niet meer beter worden. Ik ben vol lof over Oogzorgcentrum Zwolle. Een geweldig centrum, een aanwinst voor Zwolle en wijde regio.”  

Mevrouw Paula Alferink , 86 jaar.   

Tips bij macula degeneratie 

 
Tip 1: Zelfcontrole met de Amsler tes 

De Amsler test is een blad papier met daarop een rooster met horizontale en verticale lijnen, dat gebruikt wordt om het centrale gezichtsveld te testen. In de test kijk je met elk oog afzonderlijk naar het donkere puntje in het midden van het rooster. Personen met maculadegeneratie zien in het centrum golvende lijnen, of sommige lijnen lijken te ontbreken.  

De Amsler test is verkrijgbaar bij Oogzorgcentrum Zwolle, hier af te drukken of via websites. Het is een eenvoudige zelftest om je ogen te controleren en eventuele verdere achteruitgang op te merken. Laat je hierin deskundig bijstaan door Oogzorgcentrum Zwolle.  

Tip 2: Het dragen van een goede zonnebril beschermt je ogen en is zeker bij maculadegeneratie sterk aan te bevelen.   

 

Oogonderzoek naar de gezondheid van de gele vlek 

Het onderzoek naar macula degeneratie bestaat onder andere uit:

  • Meting van de gezichtsscherpte (visus)  
  • Oogmeting (indien nodig)  
  • Fundusscopie (onderzoek van het netvlies)  
  • OCT van de macula (netvliesscan van de gele vlek)  

Wat kun je zelf doen  

  • Goede zonnebril dragen om UV straling in het oog te verminderen.  
  • Zorgen voor goede voeding: veel fruit en donkere bladgroente,  vitamine D, Omega 3. 
  • Door het  eten van vis, walnoten, pijnboompitten, sojaolie, lijnzaad, spruiten, broccoli, mais, saffraan, sinaasappel krijg je veel goed vitaminen en antioxidanten binnen.  
  • Met lotgenoten informatie uitwisselen bij de macula degeneratie vereniging
  • Informatie inwinnen welke hulpmiddelen je nu en in de toekomst kunt gebruiken om te kunnen blijven lezen en/ of hobby’s uit te kunnen blijven voeren. Een Low Vision specialist kan jou hierbij helpen.  
  • Zelf controle doen met de Amsler kaart, bij afwijkingen of verslechtering een afspraak maken 

Bij enige twijfel, ga dan voor zekerheid en laat je ogen door een optometrist controleren.  

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.