Neuro-visueel onderzoek

Neuro-visueel onderzoek

Neuro-visueel onderzoek

Om continu goed en comfortabel te zien is er meer nodig dan twee gezonde ogen met een goede gezichtsscherpte. Vanuit de hersenen worden beide ogen aangestuurd om continu naar hetzelfde punt te kijken, om tegelijk scherp te stellen, om bewegende voorwerpen vloeiend te volgen en om met gemak, snelheid en precisie van het ene punt naar het andere punt te kijken.

Daarbij worden de twee beelden in de hersenen versmolten tot één beeld, waarbij een driedimensionaal beeld ontstaat zodat je afstanden en dieptes goed kunt inschatten. Ook komt het beeld dat je ziet overeen met het gevoel in je lichaam en kun je tegelijk met al die visuele taken allerlei andere taken doen, zoals motorische taken (ballen terugslaan, schrijven) of cognitieve taken (berekeningen maken, nadenken).

Lukt dit niet optimaal dan kan dit veel problemen opleveren.

Klachten

Veel gehoorde klachten zijn:

 • hoofdpijn
 • vermoeide ogen
 • dubbelzien
 • wazig zien
 • moeite met focussen
 • neiging om één oog dicht te knijpen
 • gevoeligheid voor fel licht
 • moeite met snel bewegende beelden
 • moeite om langere tijd te lezen
 • beeldschermwerk doen
 • auto te rijden.

  Mogelijk ben je snel duizelig of misselijk bij visuele inspanning. Je kunt ook last krijgen van je nek of schouders doordat je onbewust je hoofd in een bepaalde houding houdt om de ogen te compenseren. Mogelijk kost het moeite om recht vooruit te blijven lopen of fietsen en moet je telkens bijsturen.

Oorsprong

Deze problemen kunnen van jongs af aan al bestaan, dan is het een soort aanlegstoornis. Dan had je misschien ook moeite met leren lezen of ben je als kind behandeld voor scheelzien of een lui oog. Het is ook mogelijk dat je nooit ergens last van had totdat er iets heftigs gebeurde met het brein, zoals hersenschudding, whiplash of burn-out. Allerlei bestaande verbindingen in het brein kunnen dan zó verstoord zijn dat de ogen niet meer goed worden aangestuurd. Als dit na een half jaar nog niet hersteld is, dan is het aan te raden om hier nader onderzoek naar te laten doen.

Neuro-visueel onderzoek

In Oogzorgcentrum Zwolle kun je neuro-visueel onderzoek laten doen. Dit is een combinatie van orthoptisch onderzoek en neuro-visuele onderzoeken. Bij het orthoptisch onderzoek wordt er gekeken naar oogstand, oogbewegingen en oogsamenwerking, net als bij de orthoptist in het ziekenhuis.

Bij het neuro visueel onderzoek wordt gekeken hoe makkelijk de ogen scherp kunnen stellen, hoe flexibel je kunt wisselen tussen veraf en nabij kijken. Kunnen de ogen makkelijk en vloeiend iets volgen, van het ene punt naar het andere punt springen en kun je dit goed volhouden? Is er sprake van fixatie-disparatie? Hoe is de ruimtelijke oriëntatie? Is er een indicatie voor een prismabril of voor visuele training?

Deze combinatie van orthoptisch onderzoek met neuro-visuele onderzoeken zoals het onderzoek naar fixatie-disparatie en ruimtelijke oriëntatie is uniek in Nederland.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onze orthoptist.
Maak hier online een afspraak of bel ons op 085-9022 882.