Optometrie

Voor de gezondheid van jouw ogen is de optometrist  het eerste aanspreekpunt. De optometrist is makkelijk toegankelijk: je kunt er zonder verwijsbrief naar toe.
Hij of zij kan je gericht adviseren, of indien nodig doorverwijzen naar de oogarts.

Er zijn diverse optometrische onderzoeken mogelijk. Afhankelijk van je klachten bekijken we samen met jou welk onderzoek het meest passend is.


Oogmeting kinderen v.a. 10 jaar

Bij deze oogmeting bepaalt de optometrist de sterkte van de ogen en adviseert eventueel aanvullende onderzoeken indien nodig. 

De optometrist kan tijdens de oogmeting aan de hand van de klachten alsnog besluiten dat de meting voortgezet moet worden door de orthoptist. Denk hierbij aan klachten zoals dubbelzien of ogen die niet goed lijken samen te werken. De orthoptist zal dan een orthoptisch onderzoek uitvoeren om te beoordelen wat er precies aan de hand is en of er iets aan gedaan kan worden.

Optometrisch onderzoek 

Tijdens het optometrisch onderzoek wordt de gezondheid van jouw ogen bepaald. Hierbij wordt o.a. de oogdruk nauwkeurig gemeten. De ogen krijgen een druppel om de pupillen te vergroten. Zo kan de optometrist het netvlies goed beoordelen. 

Tevens wordt de gezondheid van jouw ogen vastgelegd met een OCT (Optical coherence tomography). Een OCT-scan laat de verschillende lagen van het netvlies afzonderlijk van elkaar zien, waarbij er gekeken wordt in de diepere lagen van het oog. De OCT-scan kan ook gebruikt worden bij het constateren en monitoren van oogzenuwaandoeningen zoals glaucoom

Kortom, we bekijken tijdens dit volledige onderzoek de gehele gezondheid van jouw ogen van de voorkant tot de achterkant van de ogen.

Oogdrukmeting tijdens het optometrisch onderzoek

Optometristen kunnen de oogdruk meten volgens de ‘gouden standaard ’. Dit is dezelfde manier die de oogarts hanteert in het ziekenhuis. Voordat de oogdrukmeting wordt uitgevoerd wordt eerst de voorkant van het oog beoordeeld, waarna er een druppel en kleurstof worden gebruikt om de meting goed uit te voeren.  Daarna wordt met een druppel de pupil vergroot voor het beoordelen van de oogzenuw (papil) en het maken van een OCT.

Komt er in de familie glaucoom voor dan zijn een drukmeting volgens deze ‘gouden standaard’ en de beoordeling van de oogzenuw dé manier om inzicht te krijgen of deze aandoening bij jou een rol speelt.

Droge ogen onderzoek

Heb je last van droge, branderige, jeukende of tranende ogen? Tijdens dit onderzoek kijkt de optometrist naar de werking van alle structuren van het oog die ervoor zorgen dat deze klachten kunnen ontstaan. 



Een droge ogen onderzoek kan worden uitgevoerd om het “soort” of oorzaak van de droge ogen te bepalen. Het onderzoek wordt gedaan door de 
optometrist en bevat onder andere:

- Vraaggesprek over algehele gezondheid en welke klachten u heeft
- Met de Idra meten we de traanlaag, traankwaliteit , hoe vaak knipper je met de ogen en hoe goed is de functie van  de meiboomkliertjes
- Spleetlamponderzoek, beoordelen van oogleden, hoornvlies, bindvlies 
- Meting van de hoeveelheid tranen
- Meting van de droge plekjes op het oog (dm.v. kleurstof: fluoresceïne)

Wat is het beste onderzoek voor mij?

Wil je graag advies welk onderzoek het beste past? Neem contact op via 085 - 9022 882 of maak een afspraak via de online agenda.  Hier vind je tevens de actuele tarieven van de optometrische onderzoeken.