Februari, maand van de preventieve oogzorg

vrijdag 27 januari 2017

Preventieve oogzorg bij OZCZ 


Want voorkomen is beter dan genezen

Net als ieder ander deel van uw lichaam, hebben ook uw ogen zorg en aandacht nodig om gezond te blijven. Veel oogaandoeningen verergeren sluipenderwijs en geven in het begin niet of nauwelijks klachten, met soms blijvende schade als gevolg.

Door gezond te leven helpt u uw ogen gezond te houden

Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening, ook in het netvlies. Rook niet en zorg ervoor dat u voldoende (groene) groente, noten, fruit en vette vis eet. Ook is het belangrijk om uw ogen te beschermen tegen UV-straling. Teveel zonlicht kan leiden tot blijvende oogschade. Denk tevens aan zonnebescherming voor uw kind. Voor meer informatie over het gezond houden van uw ogen, laat u zich informeren door Oogzorgcentrum Zwolle (OZCZ).

Daarnaast kunt u uw ogen laten onderzoeken door een optometrist en /of orthoptist. Bij een preventief oogonderzoek brengt de optometrist de algehele gezondheid van uw ogen in kaart en kunnen oogaandoeningen gesignaleerd worden. Ook aanwijzingen op aandoeningen als diabetes en een hoge bloeddruk kunnen soms in het oog te zien zijn. Het OZCZ kan u dan gericht doorverwijzen.

Voor wie?

Het risico op oogaandoeningen neemt toe naarmate u ouder wordt. Het OZCZ raadt dan ook iedereen boven de 40 jaar aan de ooggezondheid regelmatig te controleren. Zeker als er oogziektes in uw familie voorkomen, of als u een hoge minsterkte heeft.

Glaucoom

Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw. Bij glaucoom wordt de zenuwvezellaag, die informatie doorgeeft naar de hersenen, langzaam dunner. Als gevolg hiervan kan er gezichtsuitval ontstaan. Iedereen kan glaucoom krijgen, maar het risico is groter bij een verhoogde oogdruk en/of glaucoom binnen de familie. Omdat de kans op glaucoom toeneemt naarmate u ouder wordt, is het raadzaam om vanaf uw 40e levensjaar uw oogdruk en de oogzenuw te laten controleren.

Macula degeneratie

Bij macula degeneratie ontstaat er schade aan de gele vlek, waardoor het scherpe zien wordt aangetast. De meest voorkomende vorm van macula degeneratie is de droge vorm (een soort slijtage van het netvlies).

De droge vorm kan overgaan in de natte vorm. Hierbij ontstaat vocht in de gele vlek. Bij het ontdekken van natte macula degeneratie is het van belang dat u vroegtijdig doorverwezen wordt naar de oogarts.

Diabetes en uw ogen

Wanneer u diabetes heeft, kunt u meerdere klachten ervaren. De meest voorkomende klacht is wisselende gezichtsscherpte. Dit komt doordat de suikerspiegel in het bloed en in de ooglens wisselt. Door diabetes

kunnen bij de bloedvaten op het netvlies veranderingen optreden, ook zonder dat u dat in de gaten heeft. Deze netvliesafwijking (diabetische retinopathie) moet tijdig worden ontdekt en indien mogelijk behandeld. Regelmatige controle van het netvlies is daarom noodzakelijk.

Cataract

Een veelvoorkomende aandoening van het oog is cataract (ook wel staar genoemd). De ooglens is helder en doorzichtig. Daardoor kan licht er ongehinderd doorheen vallen en kunnen we beelden scherp zien. Bij cataract is de ooglens vertroebeld. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en wordt het zicht waziger. De snelheid waarin staar zich ontwikkelt verschilt per persoon. Om te bepalen of iemand staar heeft, onderzoekt de optometrist de ogen met een spleetlamp. Er wordt gekeken of de ogen verder gezond zijn en de gezichtsscherpte wordt onderzocht.

Wilt u graag meer weten over de gezondheid van uw ogen? 
U kunt telefonisch een afspraak maken of zelf inplannen via onze online-agenda .

Nieuwsarchief

Januari 2019

December 2018

November 2018

Oktober 2018

Juni 2018

Maart 2018

Februari 2018

Januari 2018

December 2017

November 2017

Oktober 2017

Augustus 2017

April 2017

Februari 2017

Januari 2017

December 2016

Juli 2016

Juni 2016

April 2016

Januari 2016