Bijziendheid (myopie) bij kinderen neemt enorm toe in Nederland

woensdag 10 juli 2019

Voorkomen is beter dan genezen
Speelt mijn kind ècht voldoende buiten?

Bijziendheid (myopie) bij kinderen neemt enorm toe in Nederland. Kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd een kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op mobieltjes en tablets.

Een min-bril…. Is dat nou zo erg?

Bijziendheid (myopie) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op mobieltjes en tablets.

Myopie is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.

Hoe ontstaat myopie?

Myopie (bijziendheid) is erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Uit diverse wetenschappelijke studis is echter gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levenststijl. 

Zo draagt veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of televisie) tijdens de vroege jeugd bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden.

Gevolgen van myopie

Hoge myopie (sterke bijziendheid, minimaal -6) verhoogt de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte. 

De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de echte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met een hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer) die een heel lang oog (26 mm of meer i.p.v. de normale 23 mm) hebben. Hoge bijziendheid vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door 
myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom.

Toename myopie

Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC. ‘Van de zestigers is één op de vier bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee.’ En er is geen reden om aan te nemen dat het daarbij blijft. De toename is dus al zeker veertig jaar gaande, maar het is pas de laatste jaren duidelijk geworden.”

 

Myopie voorkomen

Het Oogfonds adviseert om kinderen:

  • niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen
  • minstens twee uur per dag buiten te laten zijn
  • minstens dertig centimeter afstand te laten nemen van beeldschermen zoals tablets

Lees meer op de website van het Oogfonds
Nieuwsgierig geworden? Maak online gerust een afspraak of lees hier gerust verder. 

Nieuwsarchief

September 2021

Augustus 2021

Mei 2021

April 2021

Augustus 2020

November 2019

Juli 2019

Februari 2019

Januari 2019

December 2018

November 2018

Oktober 2018

Juni 2018

Maart 2018

Februari 2018

Januari 2018

December 2017

November 2017

Oktober 2017

Augustus 2017

Februari 2017

Januari 2017

December 2016

Juli 2016

Juni 2016