Droge ogen

Droge ogen

Je hebt last van een zandkorrelig of branderig gevoel in je ogen. Hierdoor wrijf je in je ogen maar dat maakt het niet beter. Vervolgens denk je mogelijk aan hooikoorts omdat je ogen zo jeuken. Je hoopt echter dat het vanzelf over gaat, je loopt er al jarenlang mee door. Het druppeltje van de drogist helpt maar even. Je hebt van alles geprobeerd maar niets helpt.

‘Hoe kom ik van mijn droge ogen af?’ Die vraag wordt ons vaak gesteld.  

Mogelijke oorzaken brandende ogen 
 

Twee op de tien mensen heeft last van droge ogen. Het komt voor bij alle leeftijden. Je bent lensdrager en je lenzen gaan irriteren. Je studeert en tuurt urenlang in de boeken. Je wordt ouder en de kans op problemen met je oogleden neemt hierdoor toe. Je kwetsbare gezondheid, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes, heeft invloed op je ogen.

Wellicht behoor je tot de groep van computerwerkers, die dagelijks geconcentreerd naar het beeldscherm kijken en daardoor minder met de ogen knipperen. Dit in combinatie met droge lucht door airconditioning en geforceerde ventilatie systemen. Of misschien ben je een van de 50+ vrouwen, waarbij hormonale veranderingen de aanmaak van traanvocht beïnvloeden.   

Wat kun je doen?  
 

De optometrist beoordeelt je klachten met een speciaal droge ogen onderzoek.

Tijdens dit onderzoek wordt er onder andere met de Idra gekeken naar de oorzaak van droge ogen. De Idra meet de traanlaag, traankwaliteit, hoe vaak knipper je met de ogen en hoe goed is de functie van  de meiboomkliertjes.

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en van daaruit naar een gerichte aanpak om de klachten op te lossen of te verminderen. Maatwerk en betrokkenheid van onze professionals kan je echt verder helpen.  

Tijdens het droge ogen onderzoek werden puntjes op mijn ogen ontdekt. Na overleg tussen Oogzorgcentrum Zwolle en mijn huisarts heb ik een antibiotica kuur met druppels gehad. Ik heb nu daglenzen en neem daarbij alle hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht. Medewerkers van Oogzorgcentrum Zwolle hebben me prima begeleid. Daar ben ik heel tevreden over. Bij twijfels kon en kan ik altijd bij ze terecht. “   

Hannie Cnossen, kwam als lensdrager met klachten over wisselende sterkte en droge, rode ogen bij Oogzorgcentrum Zwolle.  

Tip bij droge ogen: ooglid hygiëne  
 

Wimpers, talgklieren en ooglidranden spelen een belangrijke rol in de huishouding van de ogen en dragen bij aan een goede traanlaag. Wanneer ooglidranden geïrriteerd zijn, of zelfs ontstoken, ontstaat vaak talgafscheiding wat vervolgens blijft plakken in de wimperharen. Deze plak wordt zuur en zorgt voor nog meer irritatie. Je kunt de irritatie verhelpen, of beter nog voorkomen, door extra aandacht te besteden aan de hygiëne van het ooglid. Spoel je oogleden dagelijks onder de douche en poets en masseer regelmatig je oogleden volgens deze instructie.  

Uw advies om met een hete doek mijn wimpers "te laten genezen" werkt nu al dat wil zeggen het geeft verlichting.”   

Cliënt die per mail reageert op het resultaat van een eerste advies.  

Nieuwsgierig naar je oog-gezondheid?  

Maak hier een afspraak online of bel ons op 085-9022 882.