Glaucoom / Hoge oogdruk

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een veelvoorkomende aandoening aan de oogzenuw. Bij glaucoom wordt de zenuwvezellaag, die informatie doorgeeft aan de hersenen, langzamerhand dunner. Als gevolg hiervan ontstaat gezichtsvelduitval. 

Wat zijn de risico’s van een hoge oogdruk?

Iedereen kan last krijgen van een glaucoom. Het risico op het ontwikkelen van glaucoom is verhoogd bij een hogere oogdruk en/of glaucoom binnen de familie. Omdat de kans op glaucoom toeneemt naarmate je ouder wordt, is het raadzaam om vanaf het 40e levensjaar de oogzenuw te laten controleren. 

Welke klachten geeft glaucoom?

In het beginstadium van glaucoom ervaar je geen klachten. Wanneer deze wel voorkomen (in de vorm van gezichtsvelduitval) heb je vaak al glaucoom in een vergevorderd stadium. Juist daarom is het belangrijk een preventief onderzoek te laten uitvoeren.  De pufjesmeting is slechts geschikt voor een eerste screening. Helaas is deze oogdrukmeting niet toereikend voor een juiste diagnose. Een optometrische screening is het juiste onderzoek om de ooggezondheid goed te laten beoordelen.

Tip: glaucoom en erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een rol bij glaucoom. Is bij jou glaucoom vastgesteld dan adviseren we preventief onderzoek te laten doen bij je broer(s)/zus(sen).
Vanaf het 35e levensjaar is een nulmeting aan te bevelen. Heb je kinderen, dan geldt dit advies ook voor hen.

Nieuwsgierig naar jouw ooggezondheid?

Een optometrist onderzoekt via onze optometrisch onderzoek de gezondheid van de ogen.  

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.