Lui oog

Wanneer spreken we van lui oog (amblyopie)

Een lui oog, ook wel amblyopie genoemd, komt op kinderleeftijd voor bij 0,5 - 4% van de kinderen. Vaak zien we dat er in de familie ook een lui oog voorkomt.
Kinderen met een amblyopie kijken voornamelijk met één oog.  De oorzaak kan scheelzien zijn. In dat geval wordt het beeld van het afwijkende oog uitgeschakeld door de hersenen. Hierdoor kan de gezichtsscherpte (detailwaarneming) zeer slecht worden. De oorzaak kan ook een verschil in brilsterkte zijn, waardoor één oog continu een wazig beeld doorgeeft aan de hersenen en de gezichtsscherpte zich niet goed kan ontwikkelen.

De gevolgen van een lui oog

Een lui oog ziet slecht details. Iemand met een lui oog heeft vaak moeite met diepte zien en afstanden inschatten. Als er in de toekomst iets met het goede oog gebeurt, kan iemand met een lui oog ernstig slechtziend worden. Hoe langer het luie oog niet wordt gebruikt, hoe lastiger het wordt om met dat oog nog te leren zien. Het is belangrijk het oog zo vroeg mogelijk te behandelen, het liefst vóór het 6e levensjaar bij scheelzien en/of bij een brilsterkteverschil.

De behandeling van een lui oog

De meest voorkomende behandelmethode is om het “goede” oog af te plakken, zodat het luie oog wordt geactiveerd. Bij een verschil in brilsterkte is het ook belangrijk om dit te corrigeren met een bril. De behandeling van een lui oog wordt gedaan door een orthoptist. De orthoptist is gespecialiseerd in luie ogen, scheelzien, oogbewegingsproblemen en de samenwerking van de ogen.

Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.