Neuro-visueel onderzoek

Neuro-visueel onderzoek

Neuro-visueel onderzoek

Om continu goed en comfortabel te zien is er meer nodig dan twee gezonde ogen met een goede gezichtsscherpte. Vanuit de hersenen worden beide ogen aangestuurd om continu naar hetzelfde punt te kijken, om tegelijk scherp te stellen, om bewegende voorwerpen vloeiend te volgen en om met gemak, snelheid en precisie van het ene punt naar het andere punt te kijken.

Daarbij worden de twee beelden in de hersenen versmolten tot één beeld, waarbij een driedimensionaal beeld ontstaat zodat je afstanden en dieptes goed kunt inschatten. Ook komt het beeld dat je ziet overeen met het gevoel in je lichaam en kun je tegelijk met al die visuele taken allerlei andere taken doen, zoals motorische taken (ballen terugslaan, schrijven) of cognitieve taken (berekeningen maken, nadenken).

Lukt dit niet optimaal dan kan dit veel problemen opleveren.

Klachten

Veel gehoorde klachten zijn:

  • hoofdpijn
  • vermoeide ogen
  • dubbelzien
  • wazig zien
  • moeite met focussen
  • neiging om één oog dicht te knijpen
  • gevoeligheid voor fel licht
  • moeite met snel bewegende beelden
  • moeite om langere tijd te lezen
  • beeldschermwerk doen
  • auto te rijden.

    Mogelijk ben je snel duizelig of misselijk bij visuele inspanning. Je kunt ook last krijgen van je nek of schouders doordat je onbewust je hoofd in een bepaalde houding houdt om de ogen te compenseren. Mogelijk kost het moeite om recht vooruit te blijven lopen of fietsen en moet je telkens bijsturen.

Oorsprong

Deze problemen kunnen van jongs af aan al bestaan, dan is het een soort aanlegstoornis. Dan had je misschien ook moeite met leren lezen of ben je als kind behandeld voor scheelzien of een lui oog. Het is ook mogelijk dat je nooit ergens last van had totdat er iets heftigs gebeurde met het brein, zoals hersenschudding, whiplash of burn-out. Allerlei bestaande verbindingen in het brein kunnen dan zó verstoord zijn dat de ogen niet meer goed worden aangestuurd. Als dit na een half jaar nog niet hersteld is, dan is het aan te raden om hier nader onderzoek naar te laten doen.

Neuro-visueel onderzoek

In Oogzorgcentrum Zwolle kun je neuro-visueel onderzoek laten doen. Dit is een combinatie van orthoptisch onderzoek en neuro-visuele onderzoeken. Bij het orthoptisch onderzoek wordt er gekeken naar oogstand, oogbewegingen en oogsamenwerking, net als bij de orthoptist in het ziekenhuis.

Bij het neuro visueel onderzoek wordt gekeken hoe makkelijk de ogen scherp kunnen stellen, hoe flexibel je kunt wisselen tussen veraf en nabij kijken. Kunnen de ogen makkelijk en vloeiend iets volgen, van het ene punt naar het andere punt springen en kun je dit goed volhouden? Is er sprake van fixatie-disparatie? Hoe is de ruimtelijke oriëntatie? Is er een indicatie voor een prismabril of voor visuele training?

Deze combinatie van orthoptisch onderzoek met neuro-visuele onderzoeken zoals het onderzoek naar fixatie-disparatie en ruimtelijke oriëntatie is uniek in Nederland.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onze orthoptist.

Ervaringsverhaal huisarts 34 jaar:

"Ik ben in het najaar van 2019 terecht gekomen bij Oogzorgcentrum Zwolle voor een neurovisueel oogtrainingsprogramma.

Na een klein herseninfarct in de zomer van 2018 heb ik een revalidatie traject doorlopen. Helaas bleef ik veel klachten houden, waarvoor ik een nieuwe intensieve revalidatie behandeling in de VS heb gevolgd. In de VS is voor het eerst naar mijn visus gekeken. Mijn oogvolgbewegingen, mogelijkheid tot accommoderen (focussen) en ook de samenwerking tussen beide ogen bleek heel slecht te zijn.

Deze bevindingen verklaarden mijn moeite met lezen en autorijden. En ook af toe kort dubbelzien.

De behandeling in de VS gaf mij op veel vlakken vooruitgang. Na thuiskomst heb ik contact gezocht met het oogzorgcentrum Zwolle. Aldaar ben ik opnieuw getest door orthoptist Ariënne Wellner. Zij had dezelfde bevindingen als in de VS.

Ik kreeg van Ariënne een reeks oefeningen mee, waarmee ik thuis dagelijks kon oefenen. Simpele oefeningen, zoals het kralenkoord. Eens per maand moest ik terug komen in Zwolle om de oefeningen te bespreken, en kreeg weer nieuwe oefeningen mee. Ariënne hielp me gemotiveerd te blijven.

Na 4 maanden deden we een tussenmeting en zagen we al veel verbetering. Na 9 maanden kon ik mijn neurovisuele oogtrainingsprogramma afsluiten. De testen waren nu allemaal nagenoeg normaal. Mijn oogvolgbewegingen zijn weer normaal, mijn ogen werken beter samen, en mijn vermogen tot accomoderen is zelfs iets boven normaal.

Nu, zomer 2020, kan ik weer meerdere uren op een dag lezen, met gemak een dikke pil uitlezen, ik kan weer stukken van 2 uur achter elkaar autorijden. Ook lezen en werken achter een scherm geeft geen problemen meer.

Hoewel de oefeningen vaak saai waren, en daardoor best wat doorzettingsvermogen vragen om zolang vol te houden, ben ik heel blij met het resultaat. De behandeling in de VS en de neurovisuele trainingen van OZC Zwolle sloten goed bij elkaar aan en hebben voor mij geleid tot volledig herstel. Ik heb hierdoor mijn werk als huisarts weer volledig kunnen hervatten.

Ik kan iedereen met hersenletsel aanraden om zich in elk geval te laten testen bij een gespecialiseerde orthoptist of optometrist. Neurovisuele klachten bij hersenletsel worden namelijk vaak niet herkent. Er is nog veel winst te behalen op dit vlak!"

Rosanne, 34 jaar, huisarts te Leeuwarden

Lees hier verder over het werk van de orthoptist.
Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.