Dyslexie

Leesproblemen komen op verschillende leeftijden voor. Zo hebben volwassenen en kinderen andere leesproblemen.

De oorzaak van leesproblemen bij volwassenen

De meest bekende oorzaak voor leesproblemen bij een volwassene is de veroudering van de ooglens. Het scherpstellen voor dichtbij verloopt steeds moeizamer, er is een leesbril nodig. Wanneer de sterkte geoptimaliseerd is en de leesproblemen blijven bestaan moet er gekeken worden naar de samenwerking tussen de ogen.

Leesproblemen bij kinderen

Veel kinderen hebben moeite met leren lezen. Dan wordt er al snel aan dyslexie gedacht. Vaak terecht, maar niet altijd. 

Mogelijk kost het moeite om scherp te zien op korte afstand, omdat de ogen verziend zijn. Of de ogen hebben moeite met convergeren: het naar elkaar toe trekken van de ogen bij zien op korte afstand. Het is ook mogelijk dat de oogmotoriek niet optimaal is, waardoor het lastig is om de ‘oogsprongen’ te maken die nodig zijn bij het lezen.

Er zijn dus veel verschillende oogproblemen die belemmerend kunnen zijn bij het leren lezen. 

Door middel van een orthoptisch onderzoek worden alle aspecten van de samenwerking tussen de ogen beoordeeld. De uitkomst van dit volledige onderzoek kan zijn dat de cliënt gebaat is bij een bril, of dat er oogoefeningen worden geadviseerd. 

Dyslexie kan er uiteraard niet mee worden verholpen, maar het kind heeft er wel baat bij als het zicht optimaal is. Laat bij twijfel altijd de ogen van het kind (onder de 12 jaar) controleren door een orthoptist.

Wil je graag meer weten over de samenwerking van jouw ogen of die van jouw kind? Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.