Visuele training

Visuele training

Heb je moeite met focussen, met schakelen tussen verschillende afstanden? Is het lastig om in een omgeving te zijn met veel visuele prikkels, zoals in een supermarkt of in het verkeer? Kijk je liever naar een praatprogramma dan naar een actiefilm omdat je de flitsende beelden niet goed kunt handelen?  Krijg je hoofdpijn of word je erg vermoeid van langere tijd lezen, computerwerk of autorijden? Zijn je ogen erg gevoelig voor licht?

Deze problemen kunnen zich aandienen na een hersenschudding, een whiplash of een burn-out. Soms is er ook geen duidelijke aanleiding.

De orthoptist beoordeelt dergelijke symptomen door de visuele functies van de ogen in kaart te brengen.  Uit een orthoptisch onderzoek kan o.a. blijken dat de ogen baat hebben bij een visuele training. Dit zijn diverse oefenmethoden gedurende een langere periode om de oogspieren te trainen om zo de samenwerking tussen beide ogen en dus het comfort van kijken te verbeteren.

Nieuwsgierigheid gewekt? Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.

Visuele functies

Er is meer nodig dan een gezichtsscherpte van 1,0 om altijd scherp en comfortabel te kunnen zien. Zo moeten de ogen snel en accuraat kunnen scherpstellen op alle afstanden (accommoderen). Beide ogen moeten met gemak exact op hetzelfde punt gericht kunnen worden om de twee beelden in de hersenen te versmelten tot één beeld (fusievermogen).

Verder moeten de ogen goed aangestuurd worden, zodat ze bewegende beelden met gemak en vloeiend kunnen volgen (oogvolgbewegingen). Ook moeten ze heel precies en met gemak van het ene punt naar het andere punt kunnen springen (oogsprongbewegingen of saccades). Daarnaast is het tevens van belang dat je tijdens het focussen op een punt óók in de gaten hebt wat daar omheen gebeurt (perifeer zien).

Al deze visuele functies zijn nodig om optimaal te kunnen zien.

De training

Als dit allemaal niet vanzelf gaat, kan er visuele training worden geadviseerd. Hierbij wordt breed getraind op verschillende onderdelen. De bedoeling is om thuis, bij voorkeur samen met een partner, vijf keer per week vijftien minuten te oefenen. Elke maand wordt gecontroleerd hoe het gaat met de training en of je al toe bent aan de volgende stap. Het wordt de ogen steeds iets moeilijker gemaakt, net zolang tot ze alles optimaal kunnen: accommoderen, fuseren, oogvolgbewegingen, oogsprongbewegingen en perifeer zien.

Nicol had vele klachten na trauma en een zware hersenschudding. Ze kwam na een lang voortraject van 8 jaar terecht bij Oogzorgcentrum Zwolle:

“Voordat ik bij het Oogzorgcentrum Zwolle kwam is er weinig aan de visuele problemen van mijn ogen gedaan. De opticien gaf mij sterkere lenzen (wat helaas een averechts effect had). De orthoptist in het ziekenhuis gaf simpelweg aan, “wachten tot de hersenschudding voorbij is, dan trekken de ogen ook bij”. Nadat de neurloog middels een MRI geen hersenschade constateerde bestempelde de huisarts het als mijn zwakke plek. Ook in het revalidatiecentrum werd mij geadviseerd de klachten te accepteren en lag de focus op het omgaan met beperkingen en het bestrijden van symptomen.

Ondanks een lichte verbetering had ik nog steeds erg veel moeite met kijken. Bij het Oogzorgcentrum kreeg ik een orthoptisch onderzoek. Ik begreep hierdoor beter waar mijn visuele problemen vandaan kwamen en nog belangrijker, er was een plan van aanpak. Er werd mij geadviseerd om te starten met visuele training.

Na 4 maanden visuele training, merk ik dat alles makkelijker gaat. Ik kan mensen weer echt aankijken tijdens een gesprek en in veel situaties hoef ik mij minder bewust te concentreren en te focussen. Ook kan ik dagelijks een paar uur beeldschermwerk aan, kan ik weer in een omgeving met veel (bewegende) mensen zijn en is een rondje op de racefiets weer mogelijk.

Tip van Nicol: Ik zou iedereen met langdurige klachten na een hersenschudding de tip willen geven om oorzaken te ontdekken en gerichte training, zoals bijvoorbeeld visuele training, te gaan doen.

Kosten

Als er bij het orthoptisch onderzoek aanwijzingen zijn dat een visuele training nuttig kan zijn, wordt er een afspraak gemaakt voor specifiek onderzoek voor de visuele training en krijg je de eerste trainingsinstructies. 

Om de onderzoeken goed te kunnen doen zijn er bij diverse onderdelen materialen nodig. De kosten daarvan variëren van 5,- tot 50,-. Eén keer per maand volgt een korte controle van de training. Als een onderdeel goed genoeg gaat, wordt een volgende training geadviseerd.

Na drie maanden trainen onderzoeken we weer de visuele functies om te zien of er vooruitgang is geboekt.  

Tenslotte

De totale duur van de visuele training is afhankelijk van de ernst van de afwijkingen, hoe goed de training wordt uitgevoerd en van de flexibiliteit van je visuele systeem. Het kan na een half jaar al goed zijn, maar het is ook mogelijk dat het anderhalf jaar duurt voordat het hele traject is afgerond. Het is een inspanning waar je de rest van je leven veel plezier van kunt hebben!

Nieuwsgierig of jouw ogen baat hebben bij een visuele training of naar de algehele samenwerking van jouw ogen?  Maak een afspraak via oogzorg.jochem@oogwereld.nl of bel ons op 038-421 5817.