Zandkorrels in ogen

Soms lijkt het alsof u zandkorrels in uw oog heeft zitten. Een scherp gevoel wat niet verdwijnt bij wrijven in de ogen of door het oog te laten tranen. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een droog oog. Als het oogoppervlak uitdroogt ervaart u dit als een korrelig gevoel. Door het uitdrogen van uw oogoppervlak worden er tranen uit reflex geproduceerd. Deze tranen zijn vaak niet goed van samenstelling. Hierdoor blijft een kringloop van een uitdrogend schurend oppervlak bestaan en houden uw klachten van zandkorrels in uw ogen aan.

Droge ogen kunnen leiden tot klachten van:
- Zanderige ogen
- Branderige ogen
- Droge ogen
- Tranende ogen
- Prikkende ogen
- Jeukende ogen 
- Rode ogen
- Wisselend zicht 

Droge ogen onderzoek

Een droge ogen onderzoek kan worden uitgevoerd om het “soort” droge ogen te bepalen. Het onderzoek wordt gedaan door de optometrist en bevat onder andere:
- Vraaggesprek van algehele gezondheid
- Spleetlamponderzoek, beoordelen van oogleden, hoornvlies, bindvlies 
- Meting van de hoeveelheid traan
- Meting van de droge plekjes op het oog (door middel van kleurstof (fluoresceïne en lisamine groen)

Hoe werkt het?

Het onderzoek neemt ongeveer 40 minuten in beslag. Na 3 weken vindt er, indien nodig, een controle van 40 minuten plaats. De kosten van dit onderzoek zijn € 69,00. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de kosten. Het beste kunt u de factuur opsturen naar uw zorgverzekeraar.

Behandeling van zanderige ogen

De klachten van zanderige ogen zullen afhankelijk van het onderzoek kunnen worden verminderd. Soms zal dit gebeuren door middel van oogdruppels, oogzalf, ooglid hygiëne of het ‘aanpassen’ van omgevingsfactoren. Uw optometrist zal in het geval van oogdruppels een advies geven welke type oogdruppels voor u van belang zal zijn. 

Een afspraak maken voor uw droge ogen onderzoek?

Plan nu meteen uw afspraak in voor het droge ogen onderzoek in onze online agenda of bel met: 085 - 902 2882