Voeding & Zorg: preventieve (oog-) zorg

woensdag 4 oktober 2017

Preventieve (oog-) zorg

Het zal u niet ontgaan zijn, voeding en zorg zijn een actueel thema. Voeding en leefstijl komen steeds meer on top of mind. Magazines staan vol met gezonde recepten en Instagram wordt overspoeld door foodbloggers. Maar het is veel meer dan alleen een hype.

Dit heeft alles te maken met de verandering van inzicht dat voorkomen vooral veel goedkoper is dan proberen te genezen.

Geen pillendieet, maar een leefstijl op recept! Dat is de toekomst van onze gezondheidszorg. Het effect van groente, fruit, beweging en ontspanning is zelfs zo groot, dat steeds meer artsen een gezonde leefstijl voorschrijven. En de medicijnen? Die vormen Plan B. Wat ‘Arts & Voeding’ betreft is leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig geïmplementeerd in de gezondheidszorg. U kunt Arts & Voeding volgen in de maandelijkse rubriek van RTL late night. Zie tevens de rubriek via de site; Arts & Voeding

Ook gezonde ogen begint met er goed voor zorgen. Voeding speelt hierin uiteraard een zeer belangrijke rol. Door ‘gezonde voeding voor ogen blijven je ogen veel langer vitaal en gezond. Sommige groenten en andere producten hebben bepaalde antioxidanten, vitamines en mineralen die Goed voor Ogen zijn. Deze werken als bouwsteen of beschermer van het weefsel in en rond de ogen. 

Een veel voorkomende oogaandoening is Macula Degeneratie, 30% van de 75+-ers hebben er in meer of mindere mate last van. Simpelweg gezegd slijten de netvliescellen waardoor het zicht door de jaren heen minder wordt. Zonder behandeling kan het zicht zodanig slecht worden dat men spreekt van functionele blindheid. 

Bij glaucoom is er sprake van een te hoge oogdruk en/of een verslechterde doorbloeding rondom de oogzenuw. Hierdoor vindt er een versneld afsterven van zenuwvezels plaats in de ogen. Hierdoor wordt het perifere gezichtsveld (het zij-zicht) steeds kleiner, welke niet meer te herstellen is.

Gelukkig is er door gezond voedsel effect te bereiken en gaat het proces van glaucoom vaak langzaam. 

Waarbij het bij de andere ‘bekende’ oogafwijkingen wetenschappelijk bewezen èn geaccepteerd is, is het bij glaucoom pas recenter bekend dat vitamines een positieve invloed hebben op deze oogziekte. In recent promotieonderzoek op de Erasmus Universiteit blijkt dat mensen die veel vitamines A en B1 binnen krijgen een lager risico lopen.

Wilt u zelf weten hoe het met uw ooggezondheid gesteld is?
Maak hier een afspraak bij een van onze optometristen