Cognitief trainen

Cognitief trainen


Cognitieve vaardigheden hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie spelen allerlei mentale processen een rol. Je hebt je geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen, dingen voor je te zien en ze te onthouden.

Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initiatieven nemen cognitieve functies. Wij gebruiken onze cognitieve vaardigheden dus voortdurend. Cognitieve problemen kunnen voorkomen na een beroerte, psychose, bij hart- en vaatziekten, drugsgebruik, trauma (whiplash en/of hersenschudding), een depressie, een burn-out en bij mensen die een aandoening hebben als ADHD, ADD etc. Het vermogen om cognitieve prestaties te behalen hangt ook af van hoe ons visuele systeem (samenwerking ogen-hersenen) werkt. Dit is allemaal te verbeteren met training, ofwel cognitief trainen.

Cognitief trainen zorgt voor het verbeteren van de concentratie, reactiesnelheid, maar kan ook bijdragen aan een sneller herstel, her integreren (bv na trauma, burn-out etc), maar is ook erg geschikt voor het verbeteren van de kwaliteiten bij (top)sporters.

De (functioneel) optometrist en of orthoptist is een specialist op het gebied van gezondheid en binoculaire samenwerking van de ogen.