Voeding en gezonde ogen

Gezonde ogen begint met er goed voor zorgen. Voeding speelt hierin een zeer belangrijke rol. Door ‘gezonde voeding voor ogen’ blijven je ogen veel langer vitaal en gezond.

Onderzoeken en feiten

De onderzoeken en bewijzen stapelen zich op. Onlangs bleek uit het Erasmus MC dat 50% van de leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) valt te voorkomen door een gezonde leefstijl en juiste voeding.

Enkele feiten:
- slechts 5% van de ouderen eet gezond genoeg.
- 95% van diabetes 2 valt te voorkomen en nog sterker ‘te genezen’ door de juiste leefstijl en juiste voeding.
- 80% van hart en vaatziekten valt te voorkomen door juiste leefstijl en juiste voeding.

De zorgverzekeraars zijn zich hiervan ook bewust aan het worden en 6 grote verzekeraars vergoeden iniddels een zg. leefstijl-arts, een huisarts die niet gelijk naar de pillen grijpt maar een serieus gesprek over uw leefstijl en voeding heeft. En pas als het ècht niet anders kan de medicatie als oplossing aanbiedt. 

Macula degeneratie en gezonde voeding

Een veel voorkomende oogaandoening is Macula Degeneratie, 30% van de 75+-ers hebben er in meer of mindere mate last van. Simpelweg gezegd slijten de netvliescellen waardoor het zicht door de jaren heen minder wordt. Zonder behandeling kan het zicht zodanig slecht worden dat men spreekt van functionele blindheid.

Wat kan de kans verkleinen:

 • Antioxidanten tegen de vrije radicalen
 • Macula pigment als bescherming tegen overdadig licht en vooral UV-straling, waardoor er minder vrije radicalen (de afvalstoffen) vrijkomen.
 • Hart- en vaatproblemen voorkomen, als de doorbloeding beter is wordt zuurstof beter aangevoerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Antioxidanten zijn stofjes die je éénmalig bij de geboorte meekrijgt als bescherming en gedurende het leven doormiddel van voeding op ‘peil’ moet houden.

Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral bij de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen deze vrije radicalen.

Gezonde invloed van voeding op Glaucoom

Bij glaucoom is er sprake van een te hoge oogdruk en/of een verslechterde doorbloeding rondom de oogzenuw. Hierdoor vindt er een versneld afsterven van zenuwvezels plaats in de ogen. Hierdoor wordt het perifere gezichtsveld (het zij-zicht) steeds kleiner, welke niet meer te herstellen is.

Gelukkig is er door gezond voedsel effect te bereiken en gaat het proces van glaucoom vaak langzaam. 

Waarbij het bij de andere ‘bekende’ oogafwijkingen wetenschappelijk bewezen en geaccepteerd is, is het bij glaucoom pas recenter bekend dat vitamines een positieve invloed hebben op deze oogziekte. In recent promotieonderzoek op de Erasmus Universiteit blijkt dat mensen die veel vitamines A en B1 binnen krijgen een lager risico lopen.

'Goed voor ogen' recepten, een gezond begin

Sommige groenten en andere producten hebben bepaalde antioxidanten, vitamines en mineralen die Goed voor Ogen zijn. Deze werken als bouwsteen of beschermer van het weefsel in en rond de ogen.

Daarom vindt u hier regelmatig lekkere gerechten, die Goed voor Ogen zijn. Deze gerechten helpen uw ogen gezond te houden. Ze bevatten door bewuste productkeuzes de juiste vitamines, antioxidanten en mineralen. En zorgen daardoor dat bepaalde oogziektes, zoals staar en macula degeneratie, voorkomen of vertraagd kunnen worden. Zodat u zo lang mogelijk een optimaal zicht heeft.

April: Risotto met spinazie en kastanjechampignons

 

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 1 rode ui
 • 3 el extra vierge olijfolie
 • 300 gr risotto rijst
 • 750 ml groentebouillon
 • 250 ml kookroom
 • 250 gr gesneden kastanje champignons
 • 300 gr verse blad spinazie
 • 150 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 el fijn gesneden verse peterselie
 • Peper en zout

Beschrijving:

 • Snipper de ui. Verhit 2/3 van de olie in een hapjespan, voeg de ui toe en fruit voor 1 minuut. Doe de risottorijst erbij en bak 2 minuten mee tot de korrels glazig zijn
 • Voeg de helft van de bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon toe en kook  de rijst in 20-25 minuten zachtjes gaar. Voeg na 10 minuten de kookroom toe.
 • Verhit de rest van de olie in de koekenpan. Bak de champignons in 4 minuten bruin. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken.
 • Schep de champignons en spinazie met de helft van de kaas door de risotto. Voeg wat peper (en evt zout toe).
 • Schep op de borden en bestrooi met de rest van de kaas en de fijn gesneden peterselie. Eet smakelijk.

 Dit recept bevat 590 Kcal en 28 gram Koolhydraten per portie

GoedvoorOgen:

Spinazie bevat betacaroteen, luteine en vitamine E
Peterselie bevat luteine, betacaroteen en vitamine C
Champignons bevatten vitamine E en zink

Meer tips en inspiratie vind je hier.

Eet smakelijk!