Optometrische onderzoeken

De volgende optometrische onderzoeken zijn er mogelijk

  • Oogmeting volwassenen 
  • Oogmeting kinderen 
  • Optometrisch onderzoek & optometrische screening 
  • Oogdrukmeting (applanatoir)
  • Droge ogen onderzoek
  • Cycloplegische refractie
  • Binoculaire diagnostiek

Oogmeting volwassenen

De oogmeting is een belangrijke stap naar de meest optimale bril- of lenssterkte, wat uiteindelijk zal zorgen voor het meeste kijkplezier. Om dit te bereiken gaat de optometrist eerst een aantal vragen stellen om de algemene en ooggezondheid goed in kaart te brengen.

Tijdens een oogmeting wordt de gezichtsscherpte (visus) vastgesteld en wordt de sterkte van uw ogen gemeten. Ook bekijkt de optometrist van Oogzorgcentrum Zwolle de samenwerking tussen uw ogen. Na de oogmeting krijgt u advies betreft uw zicht en een advies voor de beste kijkoplossing. Deze meting duurt ongeveer 40 minuten.

Oogmeting kinderen 

Bij de eerste afspraak bepaalt de optometrist of de orthoptist de huidige oogtoestand en adviseert eventueel aanvullende onderzoeken indien nodig. 

Als er klachten zijn over binoculair dubbelzien of ogen die niet goed lijken samen te werken, wordt via een orthoptisch onderzoek gekeken wat er precies aan de hand is en of er wat aan gedaan kan worden. Dit zal uitgevoerd worden door een orthoptist.

Optometrisch onderzoek & optometrische screening

Tijdens het optometrisch onderzoek wordt de gezondheid van uw ogen bepaald. Naast de sterkte bepaling, wordt de oogdruk nauwkeurig gemeten. De ogen krijgen een druppel om de pupillen te vergroten. Zo kan de optometrist het netvlies goed beoordelen. 

Tevens wordt de gezondheid van uw ogen vastgelegd met een OCT (Optical coherence tomography). Een OCT-scan laat de verschillende lagen van het netvlies afzonderlijk van elkaar zien, waarbij er dus gekeken kan worden in de diepere lagen van het oog. De OCT-scan kan ook gebruikt worden bij het constateren en monitoren van de oogzenuwziekte glaucoom

Kortom, de optometristen van Oogzorgcentrum Zwolle bekijken tijdens dit volledige onderzoek de gehele gezondheid van uw ogen, van de voorkant tot de achterkant van de ogen inclusief het meten van de juiste sterkte van de ogen. Het verslag van de bevindingen inclusief uw brilrecept krijgt u nadien direct mee naar huis. Het optometrisch onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Bij een optometrische screening richt de optometrist zich puur op de gezondheid van de ogen. Dit wordt exact zo uitgevoerd zoals bij het optometrisch onderzoek gedaan wordt. De sterktemeting wordt tijdens deze screening echter niet bekeken. De bevindingen van deze screening krijgt u ook direct mee. Deze optometrische screening duurt ongeveer 40 minuten. 

Oogdrukmeting

Optometristen kunnen de oogdruk met volgens de ‘gouden standaard ’. Dit is dezelfde manier die de oogarts hanteert in het ziekenhuis. Voordat de oogdrukmeting wordt uitgevoerd wordt eerst de voorkant van het oog beoordeeld, waarna er een druppel en kleurstof wordt gebruikt om de meting goed uit te voeren. 

Droge ogen onderzoek

Hebt u last van droge, branderige, jeukende of tranende ogen? Tijdens dit onderzoek gaat de optometrist kijken naar de werking van alle structuren van het oog die ervoor zorgen dat deze klachten kunnen ontstaan. 

Met diverse kleurstoffen wordt er gekeken naar de (kwaliteit-) traanfilm, zodat de optometrist u een juist advies kan geven over hoe met deze klacht(-en) om te gaan. Dit onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Cycloplegische refractie

Een cycloplegische refractie is een oogmeting waar vooraf een druppel in beide ogen wordt gedaan. Deze druppel heeft een inwerktijd van een halfuur en zorgt ervoor dat ogen tijdelijk niet meer kunnen accommoderen oftewel scherp stellen.

Kinderen, maar soms ook volwassenen, kunnen erg goed accommoderen, dit betekent dat de ogen onbewust een verkramping vasthouden. Door de ogen te druppelen kan de optometrist of orthoptist de daadwerkelijke sterkte nauwkeuriger bepalen. Door de druppels kan het zicht waziger worden en wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Vergeet ook uw zonnebril niet, het licht kan de eerste tijd na het onderzoek wat fel zijn aan uw ogen. De druppels zijn na ongeveer 24 uur uitgewerkt.

Binoculaire diagnostiek

Dit is een uitgebreid onderzoek naar de samenwerking tussen de ogen. Wanneer er diverse asthenope klachten zijn zoals: hoofpijn, vermoeide ogen, lichtgevoelig, concentratie problemen, dubbelzien, duizeligheid, gevoelig voor harde geluiden enz. dan is dit onderzoek aan te raden.

De optometrist en/of orthoptist zal u verder onderzoeken en voorzien van informatie. Bij dit onderzoek vindt voortijdig altijd een cycloplegische refractie plaats. (bij de prijs inbegrepen) Zie voor meer informatie ‘cycloplegische refractie’.

Maak een afspraak met een van onze specialisten via onze online agenda.

Twijfelt u over welk onderzoek het beste voor u is, neemt u dan gerust contact met ons op, we helpen u graag!