Glaucoom / Hoge oogdruk

Hoge oogdruk / Glaucoom

De pufjesmeting is slechts geschikt voor een eerste screening. Helaas is deze oogdrukmeting niet toereikend voor een juiste diagnose. Bij Oogzorgcentrum Zwolle meten onze optometristen je oogdruk volgens de “gouden standaard”,  dit is dezelfde manier die de oogarts in het ziekenhuis toepast. Bij twijfel, bij verdachte signalen en bij aanwijzingen van glaucoom in de familie: laat dit belangrijke onderzoek doen. Onze professionals kunnen je echt helpen.

Glaucoom is een veel voorkomende aandoening. De te hoge oogdruk, ook wel oculaire hypertensie genoemd, kan de oogzenuw aangetast hebben. Maar glaucoom kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van een te hoge oogdruk. Het is een progressieve oogziekte die ontstaat vanaf ongeveer het 40e levensjaar. Vaak merk je zelf in eerste instantie niets. Pas als het in een vergevorderd stadium is merk je het op. Ben je ouder dan kan het  de omgeving zijn die merkt dat er mogelijk iets met je aan de hand is. Je schenkt de koffie naast het kopje, de ziet de schaar niet op tafel liggen, je loopt onzeker. Het is zo sluimerend dat je het risico loopt er te laat bij te zijn. Zonder behandeling kan het eindigen in kokerzien. Kortom, als een te hoge oogdruk niet behandeld wordt, kan dit leiden tot een onomkeerbare gezichtsvelduitval.

Treden klachten op als een rood, dof of pijnlijk oog, overmatige lichtgevoeligheid, wazig zien en zelfs – als bij een griep - hoofdpijn, misselijkheid en braken, dan is er mogelijk sprake van acuut glaucoom. Laat diezelfde dag nog je ogen onderzoeken!

 “Bij een grondige oogcontrole ontdekte een medewerker van Oogzorgcentrum Zwolle (OZCZ) begin van glaucoom bij mij. Ze was heel deskundig en doortastend . Ze nam alle tijd voor me. Ik was heel blij dat ze het doorzag, je kunt er maar beter vroeg bij zijn. Ze kon ook heel goed duiden waar het zat. Ze verwees me door naar de oogarts. Die gaf een compliment over de goede en complete informatie van OZCZ. Opvallend vind ik hoe goed en modern de apparatuur van  OZCZ is in vergelijk met die van de oogarts.”

Man, 71 jaar, kwam voor het aanmeten van een nieuwe bril bij Oogzorgcentrum Zwolle

Tip: glaucoom en autorijden

Bij glaucoom kunnen problemen met autorijden ontstaan. De gezichtsvelduitval is zo sluimerend dat je misschien niet merkt dat je verkeerssituaties niet meer overziet. Je kan immers nog goed lezen. Maar die auto zie je te laat aankomen, je mist een deel van je gezichtsveld. Je neemt details niet goed meer waar. Je denkt “ach, ik rij maar een klein stukje.” Realiseer je dat je hiermee jezelf en anderen in gevaar brengt. Wees verstandig en laat je ogen onderzoeken.

Tip: glaucoom en erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een rol bij glaucoom. Is bij je glaucoom vastgesteld dan adviseren we preventief onderzoek te doen bij je broer(s) en zus(sen). Vanaf het 30e levensjaar is een nulmeting aan te bevelen. Heb je kinderen, dan geldt dit advies ook voor hen.

Nieuwsgierig naar uw ooggezondheid?

Maak hier snel een afspraak online of bel ons op 085 – 9022 882.