Oogmeting bij kinderen

Oogmeting bij kinderen, wie mag dat doen?

Voor de oogmeting van kinderen zal er een onderzoek gepland worden bij de orthoptist. Kinderen van 0 tot 12 jaar moeten worden gezien door de orthoptist, deze mogen niet gemeten worden door uw opticien. Vanaf 8 jaar kan men tevens terecht bij de optometrist. 

Als er klachten zijn over bijv. dubbelzien of ogen die niet goed lijken samen te werken, wordt via een orthoptisch onderzoek gekeken wat er precies aan de hand is en of er wat aan gedaan kan worden. Dit zal uitgevoerd worden door de orthoptist. 

Hoe werkt het?

Het orthoptisch onderzoek is een onderzoek van een uur en 30 minuten. Hierbij zullen de ogen gedruppeld worden om een nauwkeurige meting te kunnen uitvoeren. Over het algemeen verdragen de kinderen dit goed en gaat dit dan ook probleemloos.

Op korte termijn kunt u dit onderzoek bij ons inplannen. Tot op heden worden deze kosten nog niet vergoedt door de verzekeraars.  U kunt hier zelf eenvoudig online een afspraak maken bij een van onze orthoptisten.

Wilt u meer achtergrondinformatie over uw ogen, het zicht en oogafwijken, leest u dan verder.

 

Welke brilsterktes zijn er?

De meest voorkomende zijn bijziendheid, verziendheid en cilindrische afwijkingen. Onderstaand leggen we deze kort toe en leggen we uit hoe dit technisch in elkaar zit. 

Bijziendheid (minsterkte)

Wanneer het hoornvlies te bol is of het oog te lang dan worden de binnenvallende stralen te sterk gebroken. De lichtstralen vallen dan samen op een punt dat vóór het netvlies ligt. Op het netvlies zelf ontstaat geen scherp beeld; dit noemen wij bijziendheid, het wordt ook wel myopie genoemd. 

Bijziendheid is te corrigeren met minglazen. Bij kinderen zien we vaak dat bijziendheid ontstaat rond het 5e tot 6e levensjaar. Vaak zien we gedurende de puberteit een toename van de bijziendheid gezien de groei van een kind en stabiliseert de bijziendheid rond het 20e levensjaar.

Verziendheid (plussterkte)

Wanneer het hoornvlies te vlak is of het oog te kort dan worden de binnenvallende stralen niet sterk genoeg gebroken. De lichtstralen vallen dan samen op een punt dat achter het netvlies ligt. Op het netvlies zelf ontstaat geen scherp beeld; dit noemen wij verziendheid, het wordt ook wel hypermetropie genoemd. 

Een pasgeboren baby heeft meestal plusogen. Door de groei van het oog trekt deze verziendheid meestal vanzelf weg. Wanneer dit niet het geval is moet dit gecorrigeerd worden met plusglazen.

Soms wordt verziendheid pas later ontdekt. Doordat kinderen een zeer soepele ooglens hebben, kunnen ze deze afwijking vaak zelf corrigeren: De ooglens maakt zich dan onbewust boller. Dit kost veel inspanning, waardoor het kan zijn dat het kind in de loop van de dag hoofdpijn krijgt. Daarbij kan er een lui oog ontstaan of kan er scheelzien worden ontwikkeld.

Cilinder afwijkingen bij kinderen

De vorm van de buitenkant van het oog is ook erg belangrijk om scherp te kunnen zien. Het voorste gedeelte van het oog, het hoornvlies, heeft bij een normaal oog de vorm van een voetbal. De breking van het licht is dan in alle richtingen gelijk. Wanneer de vorm in een bepaalde richting ervoor zorgt dat de ronde vorm meer begint te lijken op een rugbybal noemen wij dit een cilindrische afwijking of astigmatisme. Wij kunnen deze refractieafwijking in een bril met een cilinder corrigeren.

Wilt u graag meer weten over de gezondheid van de ogen van uw kind? 

Maak hier online eenvoudig een afspraak voor een orthoptisch onderzoek (oogmeting door de orthoptist) op korte termijn. U kunt ook altijd bellen om een afspraak te maken op 085 – 9022 882 

MAAK EEN AFSPRAAK BLIJF OP DE HOOGTE