Medische indicatie

Contactlenzen – Lenzen op medische indicatie

Medische lenzen zijn contactlenzen die worden voorgeschreven als er een medische indicatie is. De medische indicatie wordt door de oogarts vastgesteld.

Veel voorkomende indicaties zijn:

  • Een hoge sterkteafwijking (> 10,00 dioptrie)
  • Sterke cilinderafwijking (hoog astigmatisme > 4,00 dioptrie)
  • Keratoconus, vervormde hoornvliezen en hoornvliestransplantatie
  • Extreem droge ogen

Speciale lenzen (o.a. scleralenzen bij keratoconus)

In veel gevallen worden speciale vormstabiele lenzen aangemeten. Medische contactlenzen kunnen ook zacht zijn. O.a. voor correctie van keratoconus, hogere cilinders of om als (tijdelijke) bescherming te dienen na een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies.

In sommige gevallen is een scleralens de beste oplossing. Een scleralens is een grote harde lens en rust niet op het gevoelige hoornvlies, maar op het oogwit (de sclera). Met deze lens kunnen diverse vormen van (gevorderde) keratoconus worden gecorrigeerd. Tussen de lens en het oog bevindt zich continue een laag traanvocht. Hierdoor worden (extreem) droge ogen continue bevochtigd. Voor mensen met o.a. het Sjögren syndroom kan dit een enorme verlichting geven.

Kleurlenzen

Ook zijn er indicaties waarbij een gekleurde of ingekleurde contactlens een aanzienlijke verbetering oplevert in vergelijking tot filterglazen. Dit betreft de irisprint lens. Het gaat dan onder meer om aandoeningen als achromatopsie, albinisme of personen met irisaandoeningen (aniridi of iriscoloboma).

Zorgverzekering, bij lenzen op medische indicatie

In de meeste gevallen worden deze lenzen door de zorgverzekeraar vergoed. De eigen bijdrage voor 2016 is vastgesteld op € 56,- per lens als sprake is van lenzen met een gebruiksduur langer dan een jaar.

Als sprake is van lenzen met een gebruiksduur korter dan een jaar betaalt de verzekerde een eigen bijdrage van € 112,- per kalenderjaar. Als slechts één oog moet worden gecorrigeerd geldt een eigen bijdrage van € 56,- per kalenderjaar.

Denkt u in aanmerking te komen voor medische lenzen of heeft u reeds een medische indicatie? Maakt u dan een afspraak voor een screening of een contactlensaanmeting.