Aanmeting contactlenzen

Lens aanmeting

Als u geïnteresseerd bent om contactlenzen te gaan dragen kunt u een afspraak voor een lensaanmeting inplannen. In dit onderzoek (40 min.) wordt bepaald of uw ogen geschikt zijn voor contactlenzen en welk soort lens het beste bij u past. Er zijn veel soorten lenzen, maar contactlenzen zijn onder te verdelen in 3 hoofdgroepen: vormstabiele (harde) lenzen, zachte lenzen en nachtlenzen

Vormstabiele (harde) lenzen

Deze lenzen staan ook bekend als harde lenzen of vormvaste lenzen. Met dit type contactlens is het scherpste zicht haalbaar. De nieuwe generatie vormstabiele lenzen zijn perfect op maat gemaakt voor uw ogen. De vervangingstermijn van deze lenzen zijn, afhankelijk van het materiaal, 1 tot 2 jaar. Deze lenzen zijn ook verkrijgbaar als multifocale (lees-) lens.

Zachte lenzen

Deze lenzen zijn flexibel, passen zich goed aan naar de vorm van het oog en hebben daarom een zeer goed draagcomfort. Tegenwoordig zijn zachte lenzen verkrijgbaar in alle sterktes en met cilindrische correcties. De zachte lens is verkrijgbaar als 3 maandelijkse lens, maandlens, 2-weeks lens en als daglens. Deze lenzen zijn ook verkrijgbaar als multifocale (lees-) lens. 

Nachtlenzen

Deze lens staat ook bekend onder de naam ortho k lenzen of de merknaam Dreamlite. Deze specifieke contactlens wordt alleen ’s nachts gedragen en corrigeert de vorm van het hoornvlies. Overdag heeft u scherp zicht zonder bril of lenzen. Dit type lens is ook bijzonder geschikt voor droge ogen. Heeft u een min-sterkte tot S-4.00 dan komt u in aanmerking voor deze lens. De vervangingstermijn van deze lenzen is 1 jaar. 

Lens aanmeting

Een contactlens aanmeting bevat de volgende onderdelen:

  • Inventarisatie van gebruiksdoel en verwachtingen van de lenzen
  • Meting van de sterkte en de gezichtsscherpte (visus)
  • 3D meting van de vorm van het hoornvlies
  • Beoordeling van de gezondheid van het voorsegment van het oog
  • Beoordeling van de hoeveelheid en conditie van het traanvocht

Met deze gegevens kunnen we met u bespreken welke lenzen het beste bij u passen. Afhankelijk van de keuze van de lens wordt een (proef-) lens voor u besteld. In een vervolgafspraak wordt u geïnstrueerd over het inzetten, uithalen en reinigen van de lenzen. Tevens worden de controlemomenten met u gepland.

Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden voor uw ogen?