Dubbelzien / Diplopie

Dubbelzien / Diplopie

Wanneer scheelzien ontstaat bij een ontwikkeld oog ontstaat er dubbelzien, ook wel diplopie genoemd. Als scheelzien ontstaat op jonge leeftijd, voor het 8e jaar, resulteert scheelzien in een lui oog.

Varianten van dubbelzien

Dubbelzien is op te delen in twee varianten:

  • monoculaire dubbelbeelden, dit zijn dubbelbeelden of een schaduwbeeld wanneer er met één oog wordt gekeken
  • binoculaire dubbelbeelden, dit zijn dubbelbeelden wanneer er gekeken wordt met beide ogen, wanneer er één oog wordt afgedekt verdwijnt het dubbelbeeld.

Monoculaire dubbelbeelden kunnen ontstaan door een brilafwijking (verkeerde brilsterkte) of door een oogafwijking (staar, hoornvlies-/netvliesafwijking). De meeste binoculaire dubbelbeelden ontstaan, doordat de samenwerking tussen de beide ogen niet goed is.

Mogelijke oorzaken van dubbelzien

Wanneer er met beide ogen dubbelzien aanwezig is kan dit verschillende oorzaken hebben namelijk:

  • Langer bestaand scheelzien:
    dit kan verborgen aanwezig zijn geweest en op latere leeftijd door een algemene ziekte tot uiting komen.
  • Neurologische afwijkingen:
    elk oog heeft 6 oogspieren die ervoor zorgen dat het oog recht staat. Deze oogspieren worden aangestuurd door diverse hersenzenuwen. Een hersenzenuw kan worden aangetast of uitvallen door allerlei aandoeningen. Dit kan als gevolg van een herseninfarct, bloedvatafwijkingen, ongeval, trauma, gezwel of door diabetes (suikerziekte) ontstaan.
  • Oogspierziekten:
    er kunnen ook afwijkingen zijn in de oogspieren zelf. Dit kan ontstaan door schildklierafwijkingen. De weefsels in de oogkas kunnen gaan ontsteken en de oogspieren in de oogkas zwellen op. Omdat de ogen in een oogkas liggen kunnen ze nog maar één kant op, waardoor er uitpuilende ogen ontstaan. De uitpuilende ogen zijn een stereotype beeld bij de ziekte van Graves.
  • Ongeval:
    het oog kan door trauma beschadigd raken. De beschadigingen aan het oog, maar ook aan de hersenen kunnen zorgen voor diplopie ofwel dubbelzien. 
  • Operatie:
    aan elke operatie zitten risico’s. Een complicatie van een scheelzien operatie of een netvliesoperatie is diplopie ofwel dubbelzien

De behandeling bij dubbelzien

Om diplopie op de juiste manier te behandelen is het belangrijk dit goed te diagnosticeren. Een orthoptist, de specialist op oogsamenwerking is uitermate geschikt voor de binoculaire diplopie. De optometrist is geschikt voor het herkennen van de binoculaire diplopie, maar is ook goed in staat de achtergrond monoculaire diplopie te onderzoeken.

Wilt u graag meer weten over de samenwerking van uw ogen?